Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
"Kostropate" koprofilne
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Coprinus s.l. (Coprinus, Coprinopsis, Coprinellus, Parasola) « starsze wątki (do 03 września 2015) «
GREJ323609

#214
od czerwca 2014

13.07.2015 Wydawało mi się, że już repertuar moich "nakupnych" czernidłaków się definitywnie skończył. ;-) Tymczasem dzisiejsze obserwacje końskich kupek na pastwisku uwieńczone zostały znalezieniem jakichś "odmieńców", których w takim wydaniu jeszcze nie widziałem. A więc ad rem: trzon do 2 cm, nierozpostarty kapelusz do 0,5 cm/śr., wysokość kap. do 9 mm. Młode rudobrązowe, starsze kremowe do szarych. Cecha charakterystyczna: wszystkie pokryte drobniutkimi, rdzawymi łuseczkami - co jest najlepiej widoczne na kremowych owocnikach (jak na fot.). Czy to "zmutowane" C. miser? Przypominają trochę Coprinellus curtus - choć to zapewne nie on. Czy spotkaliście już podobne?

#3965
od września 2005

Bardzo ciekawe, ale wiesz - słowo wytrych: mikroskop

#215
od czerwca 2014

Wiem, wiem :-) i liczę podobnie jak całe bio-forumowe towarzystwo na srogą i długą zimę ;-). Suszki prawie gotowe, kilka chcę "podhodować", tak byś miał z czego zrobić preparaty :-).

#219
od czerwca 2014

Pora poobiednia, więc mam nadzieję, że nikomu dyskomfortu nie uczynię. Uzupełniająco kilka dzisiejszych fotek. Zauważyłem, że te drobne rdzawe łuseczki to cecha dość stabilna, biorąc pod uwagę kilkugodzinne intensywne opady deszczu.

#220
od czerwca 2014

Dojrzałe owocniki: kap. około 15 mm/średnicy, trzon do 7 cm długości.

#6927
od września 2005

C. curtus

#3020
od czerwca 2014

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Coprinus s.l. (Coprinus, Coprinopsis, Coprinellus, Parasola) « starsze wątki (do 03 września 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji