• Duży blaszkowiec z osiki
Dobrze typujesz - Pluteus, prawdopodobnie jeleni
Pewno zwykły: Pluteus atricapillus.
No proszę co za forum. :-) 3 minuty - 2 jednoznaczne odpowiedzi. W zasadzie nie powinno być więcej pytań. Ale w związku z tym, że okazało się, iż już pytałem o ten gatunek:
https://www.bio-forum.pl/messages/33/756882.html zapytam o Wasze doświadczenia z kolorem wysypu tego grzyba. Bo zaczynam się martwić, czy nie jestem daltonistą. ;-) Wszędzie czytam, że wysyp różowy - tymczasem dla mnie jest on rdzawy. Dziękuję za Wasze dotychczasowe wypowiedzi i obiecuję, że o tego drobnołuszczaka więcej nie zapytam :-).
nie przejmuj się tym wysypem, tak się po prostu określa ten kolor, jako różowy ;)
tak samo jak z mącznym zapachem, gdzie w nim ta mąka, to ja nie wiem :D
Dzięki wielkie - uspokoiłaś mnie. :-) A zapach? Dla mnie to (mówiąc delikatnie) nieprzyjemny odór. O zapachu mąki - mogą się wypowiadać ci, którzy mieli okazję przebywać w starych, funkcjonujących wiejskich młynach. Tam każdy kąt był przesiąknięty tym charakterystycznym zapachem.
zapach mąki to gąska zielonka i koniec, jakby tak pisali w atlasach to każdy by wiedział o co chodzi, jakoś ciężko mi wyobrazić, że w młynach pachnie (pachniało) tą gąską :)
Słuszna uwaga :-). Tylko co było pierwsze? Jajko, czy kura? ;-). W tym przypadku to chyba rzeczywiście mąka pachnie gąską zielonką. :-)
serio?? :D
byłeś w młynie i rzeczywiście tak jest?