skórka w SV
blaszka w SV
Jeszcze parę słów odnośnie cech różnicujących R. delica i R. chloroides, ponieważ niebieskawa obwódka w górze trzonu podle niektórych autorów nie jest kluczową cechą i może występować również u Russula delica ("Funga Nordica", "Monographic key of the Russules of Europe" - BON), tak samo cechy micro, jak wielkość zarodników, podstawek, cystyd czy elementów skórki nie dają całkowitej podstawy do odróżnienia obu gatunków. Problematyczna jest sprawa smaku i zapachu. Sarnari tak to przedstawia: smak - u R. delica ostre blaszki, czasem również trzon, u R. chloroides ostre blaszki /po 10 sekundach/; zapach - w obu przypadkach nieprzyjemny, ale u R. delica najpierw owocowy, potem rybny, u R. chloroides owocowy, nie rybny. W wielu opracowaniach jedno i drugie pomieszane jest w obu gatunkach.
Kluczowe cechy (takie, które powtarza kilku autorów i są ze sobą zgodni), to:
* ilość blaszek na 1 cm przy krawędzi kapelusza - R. delica do 10, R. chloroides ponad 10
* brodawki/ kolce - R. delica niskie, do 1 um, R. chloroides ponad 1 um;
wg. Sarnari'ego jest jeszcze R. chloroides var. trachyspora z kolcami > 1,5 um