Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula odorata
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «

#1578
od listopada 2008

2015.03.15 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Russula odorata Romagnesi
sekcja/ podsekcja: Tenellae puellarinae

Gołąbek znaleziony na poboczu drogi leśnej, w pobliżu brzoza, dąb i sosna
zapachu nie zarejestrowałam, jeśli chodzi o smak, w notatce mam: łagodny/ trochę ostry (to się często zdarza w blaszkach)
owocnik malutki, dokładnych wielkości również nie zapisałam

większość zdjęć została wykonana z użyciem techniki DIC, która dość dobrze obrazuje i uwydatnia szczegóły budowy bez konieczności wybarwiania preparatu innymi barwnikami

wymiary zarodników:
(6.9) 7.4 - 9.1 (9.7) x (5.5) 6 - 7.1 (7.7) µm
Q = (1.1) 1.2 - 1.3 (1.4) ; N = 56
Me = 8.2 x 6.6 µm ; Qe = 1.2
podstawki:
(30.8) 35.6 - 44.3 (44.4) x (9.5) 9.7 - 12.4 (13.8) µm
cystydy:
(44.3) 48 - 60.9 (66.2) x (7.2) 9.3 - 13.4 (14.4) µm
włoski w skórce:
x (1.8) 2.5 - 3.7 (3.9) µm
dermatocystydy:
x (4.4) 5 - 7.3 (8.5) µm

dotarcie do gatunku w tym przypadku sprawiło trochę kłopotu, ponieważ owocnik jest wybarwiony, jednak przynależność do sekcji Tenellae potwierdzała m. in. wielkość i kruchość owocnika, żółty wysyp i stosunkowo niewielkie podstawki






reakcje z siarczanem żelaza i KOH oraz barwa wysypu zarodników























reakcja cystyd w blaszce z sulfovaniliną



elementy skórki i ich reakcja z sulfovaniliną
widać wyraźnie reagujące dermatocystydy



trzon w SV



zarodniki (skąpy i odpowiednio nie zabezpieczony wysyp nie posłużył zbytnio do uzyskania odpowiednich zdjęć, użyłam zarodników z blaszki wypłukanej w odczynniku Melzera z wodą)

« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula « starsze wątki (do 26 stycznia 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji