Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
KOMBUCHA - co to za cudo ???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 styczeń-maj «

#808

2005.01.23 00:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Poszukując informacji o shii-take natknąłem się na takie COŚ

http://www.grzyby.grzybnia.pl/uprawa-amatorska/kombucha.htm

Nazywają to grzybem herbacianym a utworzone jest '...z mnóstwa różnych rodzajów drożdży i mikrobów, które żyją w symbiozie..."

Jest to nawet sprzedawane na Allegro !

Kto ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie ??? :-)
i

#150

2005.01.23 08:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Z punktu widzenia psychologii społecznej, rozmnażanie się kombuczy to odpowiednik korespondencji typu piramida, tzw. "łańcuszków św. Antoniego".
W tradycyjnej korespondencji były to listy typu "nie omijaj szczęścia, przepisz i wyslij ten list do N osób, A wysłał i wygral X w Z, B nie wysłał i dostał raka C a D wyśmiewał się i jego syn został narkomanem a córka prostytutką i oboje zarazili się HIV."
Motorem napędowym rozprzestrzenianie się takiej korepondencji zwykle jest odwołanie się do sfery sacrum, do tajemnicy, racjonalizowanej przez przykłady marchewki (kto wysłał) i kija (kto olał szczęście).

W świecie e-mail, z łańcuszków są najpopularniejsze dwa typy - pierwszy to charytatywny - klasyka to narodzony w latach 70'tych "chłopiec z guzem mózgu", któremu trzeba wysyłać pocztówki/e-maile", grugi typ altruistyczny - to ostrzeżenie przed wirusem.
Zbieram takie rzeczy i mam sporą kolekcję - może kiedyś zrobię o tym stronkę?

Wracając do grzyba - bulby. Może pamiętacie w latach 80-tych funkcjonował w społecznym obiegu analogiczny żelowy konglomerat żywiący się mlekiem - produkował rodzaj jogurtu.

Jego ciekawą mutacją na początku 90-tych był przekręt na Śląsku z firmą bodaj Biofarm - wg. mechanizmu łańcuszka św. Antoniego/piramidy był ogranizowany biznes z domową produkcją półproduktu do kosmetyków (na bazie zlepka bulby i mleka). Realna strona biznesu polegała na przeciąganiu kasy (zwanej w legendzie biznesu wkładem/inwestycją) od warstw budujących piramidę do organizatorów tego oszustwa.
Fascynująca historia, jak wiadomo głupich/naiwnych nie sieją, ale zawsze mnie fascynuje, że Ciągle się ich znajduje.

Wracając do kombuchy to z opisu pod linkiem wygląda, że zlepek fermentuje słodką herbatę, produkując z cukru alkohol. Powstaje herbaciany zacier. Pewnie mniej smaczny do parajogurtu z poprzedniej wersji cudownego gluta.

Podstawowy zarzut jaki się stawia tego rodzaju produktom spożywczym to niepewność, niestabilność procesu i jego wyników. Po prostu ChGW jakie proporcje mikroorganizmów budują gluta i co w jakiej proporcji w jakim czasie wyprodukują.

Pewnie ten sam zarzut, co do wyników procesu fermentacji, można postawić kiszeniu ogórków, czy kapusty.
Przeważnie się udaje.

(wiadomość edytowana przez Marek 23.Stycznia.2005)

#809

2005.01.23 09:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Hmmmm ! Patrząc na charakter strony na której to znalazłem miałem nadzieję na bardziej typowo mykologiczny charakter tej kombuchy (kombuczy) ;-)
Chociaż biorąc charakter, sposób rozprowadzania i przygotowania "grzybka herbacianego" to jako takich grzybów ,bywać tam może dosyć zmienne i szerokie spektrum :-)

Moja żona miała dwie tego łańcuszkowego typu oferty:

1. "Chlebek papieski" - rozprowadza się jakiś tam zaczyn na bazie którego trzeba było wyrobić i skonsumować chlebek, oczywiście ileś porcji zaczynu miało wędrować dalej. Pokorni (nie olewający chlebka) uzyskują ogólnie pojęte szczęście w życiu - wedle potrzeb

2. Algi (swojego rodzaju półpłynne glutki) do rozczynienia w przegotowanej wodzie, i po odczekaniu jakiegoś tam czasu, należało się nimi przez jakiś czas "delektować" ich walorami smakowymi, reszta oczywiście w świat. Efekt: oczyszczenie organizmu i inne "zdrowotne" wsparcie organizmu.

#917

2005.01.24 16:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nigdy nie daję się nabierać na tego rodzaju rewelacje.

#0

2005.05.12 23:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Krupik
No wiec piłem energi drinka z kombuchy i był dobry i bardzo milo sie po nim czułem.
To naprawde działa choć jestem życiowym sceptykiem. Nie moge się doczekać jak wypije orginalną hernbatę. Dziwi mnie wasze podejście. Choć wiadomo, że ludzie są zawsze nieufni. Co do systemu dystrybucji kambuchy. To jest to zielarze wymianiali się kombuchą za darmo i tak było w zwyczaju. Przy tym napoju powstało wiele przesądów...że jak bierzesz kase za kombuche to nie zadziala czy coś takiego(wedlug mnie bzdura, po prostu prosci ludzi doświadczająć odurzenia kombuchy bo takie delikatne odurzenie wystepuje, skłonni są do fantazjowania). wedlug mnie nie jest to żaden lańcuszek, ani samosygestia, napój naprawde dziala i można go dostać jako energi drinka. JAk już pisałem...Rzucilem palenie dzieki temu napojowi...
Sam sposób wytwarzania herbaty w domowyvh warunkach...jest Ciekawy choć obawiam sie kupować kultury bakterii na allegro bo nie znam stanu ich czystości. Szukam w niemczech...
i

#450

2005.05.13 08:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Cyt:
Maciej ".Rzucilem palenie dzieki temu napojowi... "

I to jest pozytywna strona Tego specyfiku!
:o)
i

#1288

2005.05.13 10:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Maciej, pomogła Ci w rzuceniu palenia kombucha, czy sam fakt, że Ci pomoże? Placebo też by może pomogło.
Ja rzuciłam palenie bez kombuchy...
A nałóg obżarstwa dzięki psychice.
Marek, przepraszam, już nie będę.

#0

2005.07.13 14:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Katarzyna
Szanowni wszyscy!!!
w Niemczech:
Kombucha tutaj jest sprzedawana w kazdym sklepie jak Cola-cola.
Nietrzeba zadnej (dla leniwych) fermentacji przeprowadzac. Stoi sobie zgrabnie na puleczkach w cenie 1.70 euro(1L)(w tzw.promocji).Jesli ktos lubi sie w fermentacje bawic polecam bardzo, smaczny napoj smakuje jak orenzada za komuny w woreczkach.:) Na pewno w Polsce gdzies sie to moze chowa, ale znajac nasz niechetny nauk do eksperymentow kulinarnych-pewnie nie.
pozdrawiam.
ps. zamiast bawic sie w lancuszki i zasmiecac sobie glowe lepiej zamowiec juz gotowy napoj lub pobawic sie w dystrybutora i juz jest intereski:)
prawda ?

#13

2005.07.13 23:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)
A ja bardzo lubiłem ten jogurt produkowany w latach 80-tych. I chętnie bym zdobył te "grzybki" tylko nie ma skąd ich wziąć!

#14

2005.07.14 05:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)

#0

2006.05.30 02:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mariasai
Jest do kupienia teraz na aukcji Allegro gościu mieszka w Sosnowcu sama długo poszukiwałam i ...właśnie dzis odebrałam osobiście.
Życzę grzebiarzom powodzenia;)

pozdrawiam
Maria

#0

2006.09.26 21:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

migela
No witam witam :)
tak się składa,że ja mam kombuchę-hoduję osobiście-piję bo lubię,i juz mi sie tak rozrosła,że nie mam co z nia robić(ileż można wypić?a co tydzień mam 5 litrów świeżego napoju)więc kilka grzybków wylądowało już w koszu na śmieci po prostu.Gdyby znalazł się chętny oddam za darmo.I przyłączam się do tych głosów,które twierdzą,ze to NIE JEST żaden łańcuszek! Bo nie jest!A gotowy napój smakuje jak słodko kwaśna herbata.Może nieco musować,ale jedynie w przypadku,gdy się za wcześnie przerwie proces dojrzewania napoju-w niczym to nie przeszkadza,a napój zachowując swoje właściwości jest wtedy po prostu musujący.
Pozdrawiam i czekam na ewentualne pytania na:

magdzia1975@o2.pl

p.s.nie wiem jak sprzedaje gość na Allegro,ale transport kombuchy jest nieco utrudniony z tego powodu,że należy ją transportować zanurzoną w tymże napoju anie "na sucho".

#1
od lutego 2009

Witam Wszystkich ;)
Otrzymalam kombuche od znajomych. Do tej pory trzymalam w zamrazalniku, lwasnie postanowilam rozpoczac produkcje napoju. Jedna rzecz mnie zastanawia, niepokoi - grzybek opadl na dno, a wlasciwie powinien plywac na powierzchni, czyzbym wlozyla go do zbyt cieplej herbatki, prosze dajcie znac moze macie wiecej doswiadczenia w tym, bo ja tu poczatkujaca jestem, mam nadzieje ze nie zmarnowawszy go ..... :(

(wypowiedź edytowana przez Katarynka 02.lutego.2009)
i

#699
od września 2006

2009.02.02 13:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
Kombuchę powinno się wkładać do przestudzonej herbaty. Jeśli opadła na dno to jeszcze nic straconego, poczekaj kilka dni i sprawdź czy na powierzchni pojawia się białawy kożuch - czyli tworzy się nowa kombucha

#1
od lutego 2015

2015.02.24 15:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Szymon Odyjas (successus)
Tu jest mój wideo poradnik o tym jak zrobić kombuche. Zapraszam do ogladania: http://naturalnienaturalni.pl/jak-zrobic-kombuche-przepis-i-wideo-poradnik-kombucza-grzyb-gerbaciany-wlasciwosci/

#1
od marca 2021

2021.03.05 15:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Katarzyna (krolowalalek)
Skoro poprzedni link do poradnika niestety już nie działa, zamieszkam linka do mojego wideo tutorialu, jak przygotować Kombuchę. https://youtu.be/EfmrRkc2Smc
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 styczeń-maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji