Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to gąska ciemnożółta>>
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 03 listopada 2014) «

#24
od września 2014

2014.10.18 17:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
Witam, pytanie jak w temacie.
I czy to jadalne w sumie czy nie...??
Posiłkuję się apką ATLAS GRZYBÓW na androida,
Jest tam 206 pozycji grzybów, jadalnych, nie jadalnych, ale niby można, warunkowo i trujących.
W lesie nic innego praktycznie nie było oprócz kilku podrzybków, jakiś mi bliżej nie znanych i całej masy tych gąsek...
W innym lesie jak gryzłem gąski były mega ostre, te są ładgodne.
Trzon w starszych gąbkowaty, u młodych w miarę twardy.

i

#5519
od października 2007

2014.10.18 18:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Po pierwsze, pierwszy raz słyszę o takiej gąsce :) Po drugie to co prezentujesz, to nie są żadne gąski, tylko gołąbki, zapewne brudnożółte, ale za sposób prezentowania grzybów do rozpoznania to należy Ci się OPR :)

#26
od września 2014

2014.10.18 18:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
Na szybko zrobiłem tylko jedną fotkę po wyrzuceniu z reklamówki...
A no, że gołąbek brudnożółty... wiedziałem, że gdzieś dzwoni, tylko nie wiedziałem w jakim kościele;)
TO jak to jest z tymi gołąbkami, jadalne czy nie bardzo...??
Przesmażyłem dwa w formie frytek, ale bez rewelacji smakowej, i po pół godz jeszcze żyję :)
Chyba odpuszczę temak konsumpcji, że chyba ktoś ma jakiś super przepis co z tym zrobić...

#11924
od grudnia 2003

i do tego grzyby zbierane do reklamówki...masakra :-(

#10578
od września 2006

2014.10.19 11:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Gołąbki są kruche i bez mleczka. U tych grzybów blaszkowych sprawdza się kryterium smakowe. Nieważne jaki kolor to gdy smak łagodny i brak przykrego zapachu wówczas grzyb jest jadalny.

#28
od września 2014

2014.10.20 09:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
No właśnie, ten smak....
Jednego w lasie spróbowałem, był ok, potem jednak w domu inne podgryzałem i były gorzkie...
Przeglądałem w atlasie rożne gołąbki i o dziwo dużo kolorowych, czerwone np są jadalne...
A każdego, którego spotkałem, był gorzki jak cho...a..
Odpuszczam temat gołąbków, bo jakoś smakowe to one nie są....

#29
od września 2014

2014.10.20 09:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
Aaa. reklamówka:)
wyskoczyłem po drodze przejeżdżając koło lasu i nic innego przy sobie nie miałem:)

#7674
od maja 2009

2014.10.20 10:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Gołąbki smakowo są super i polecam zbieranie ... nawet tym mniej zaawansowanym grzybiarzom:-))
Trochę jezyk popiecze przy próbach smakowych ale w końcu można nauczyć sie które wkładamy do koszyka.
Tak jak juz było mówione, gatunkami z tego rodzaju nie powinieneś się otruć nawet jakby przez przypadek trafił do kosza okaz o jakimś ostrzejszym smaku.

A gąski to stanowczo sobie odpuść póki co, zaczniesz je zbierać jak nabędziesz większego opatrzenia !!!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 03 listopada 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji