Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kania - czy aby na pewno? Proszę o pomoc.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 19 października 2014) «

#1
od października 2014

Witam. Mam wątpliwości czy to co znalazłem jest kanią. Po zewnętrznej części kapelusza wydaje się, że tak. Natomiast blaszki są ciemne. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek.
Pozdrawiam
Tadeusz

#2
od października 2014

jeszcze jedno zdjęcie przesyłam - to, które nasuwa tyle wątpliwości

#845
od marca 2006

czernidłak kołpakowaty

#1313
od października 2006

2014.10.11 10:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Już za stary do konsumpcji :-)

#3
od października 2014

Dziękuję Wam bardzo. Za stary to znaczy nie jadalny czy mniej smaczny. Zerwałem go 2 godziny temu.
i

#1314
od października 2006

2014.10.11 12:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
czernidłaki kołpakowate jada się kiedy się jeszcze nie rozpływają, tzn. blaszki są białawe. To grzyby krótkotrwałe i nadają się do jedzenia w takim stanie jak piszę w miarę szybko po zebraniu. Nie nadają się do transportu przez kilka godzin. młodziutkie są bardzo smaczne przysmażone na masełku na przykład :-)

#949
od września 2004

po zjedzeniu czernidłaka nie można zakrapiać alkoholem :-)

#1315
od października 2006

2014.10.11 16:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
ale pospolitego czyli C. atramentarius :P
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 19 października 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji