Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Opieńka gigant?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 19 października 2014) «
i

#839
od października 2007

No przynajmniej ja takich jeszcze nie widziałem!
Łuskowate i kapelusze i trzony, wyrastają z podnóża żywego drzewa. Nie bardzo miałem czas lepiej wszystko przebadać, bo prowadziłem szkolna wycieczkę.







#993
od lipca 2007

Chyba nie opieńka. Czy to rosło pod starym dębem ?

#7374
od stycznia 2007

łuskwiak nastroszony

#840
od października 2007

raczej tak - w każdym razie w lesie typu buczyna karpacka
i

#7375
od stycznia 2007

cytat z atlasu grzybów grzyby.pl "Spotyka się wycięte wiązki łuskwiaka nastroszonego, traktowanego przez zbieraczy jako rodzaj opieńki. Właściwa opieńka miodowa (Armillaria mellea) ma powierzchnię kapelusza z drobnymi łuseczkami, generalnie pokrój jej owocników jest mniej masywny, smak surowych opieniek jest charakterystyczny, bardzo cierpko-mydlany. Zasadnicza różnica występuje w barwie wysypu zarodników, który u opieniek jest biały. Inne łuskwiaki wyrastające w kępkach mają lepkie kapelusze."
Taki właśnie przypadek tu wystąpił - jeszcze nie zbiór kapeluszy jako opieńkowych, ale rozpoznanie jako opieńka :-)

Trzeba by mieć szczęście, by spotkać nie Pholiota squarrosa, ale jego bliskiego kuzyna Pholiota squarrosoides, jak np. https://www.bio-forum.pl/messages/7259/691302.html#POST230925 :-) ale to nie jest bynajmniej takie łatwe i proste, jak z nastroszonym :-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 08.października.2014)
i

#1032
od maja 2007

2014.10.08 17:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Smoczyk (michau)
W moich okolicach wielokrotnie widziałem grzybiarzy zbierających łuskwiaki jako opieńki. W atlasach Pholioty opisywane są jako niejadalne, ale czy mogą być trujące? Ostatnio uświadomiłem znajomą, że przez wiele lat zbierała łuskwiaki jako opieńki (żyje i ma się dobrze - więc chyba nie są trujące)?

#3521
od lipca 2004

2014.10.08 19:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Według poniższych źródeł bywał (i wygląda, że bywa) uważany za gatunek jadalny ale z zastrzeżeniami i radami ;-)

"...Edibility
Fruit bodies have an odor described variously as resembling garlic,[6] radish, lemon, onion, or skunk,[5] and taste like radish.[11] Although some older sources report P. squarrosa as edible, the mushroom has caused several cases of poisoning. The afflicted individuals had consumed alcohol with the mushroom, then experienced vomiting and diarrhea about ten hours later.[12] The toxic effect may be due to the combination of eating the mushrooms and taking alcohol, although the extended time delay between consumption and symptoms suggests the mechanism of toxicity is different than the antabuse-effect experienced from Coprinopsis atramentaria with alcohol.[6]. After correct identification, soaking for 2 hours in baking soda, blanching in boiling water for 3 min and subsequent frying of the mushrooms seems to render them a bland but palatable dish with no ill effects (minus any alcohol of course)..."

http://en.wikipedia.org/wiki/Pholiota_squarrosa

"MykoWeb
The North American Species of Pholiota
Practical Importance Of Pholiota

Edibility. From the standpoint of edibility we would list P. squarrosoides and P. barrowsii as the best in the genus and among the good edible species on this continent. We cannot recommend P. squarrosa as highly because it tends to develop a disagreeable flavor, and there are certain strains of it which do not cook up well-flavored even if young specimens are used. Also Shaffer (1965) has reported a "mild" case of poisoning by it. The Pholiota aurivella group has long been used for the table without much regard for species identity as it turns out. We recommend them as average, but the slime should be wiped from the pileus before using them and this also removes the scales. Kühner and Romagnesi (1953 p. 328) give P. adiposa one star—which is about where we would rate the American variants. However, they list P. mutabilis with 3 stars meaning excellent, and Dr. Bille-Hansen of Copenhagen informs us that in Denmark it is rated high because of its excellent flavor. It has not been used much in this country as far as we are aware, but in the Pacific Northwest it is abundant and could well be on the choice list. It is also easy to recognize in the stages most desirable for eating by the numerous recurved scales on the stipe.

However, Pholiota as a genus in the enlarged modern concept may contain some species at least mildly poisonous. Also, since in their general aspect some species resemble the Galerina species of the Autumnalis complex, and since this group contains some very poisonous ones, no one should eat a Pholiota without being sure it is identified accurately and that the species is known to be edible. None of the species recommended above resemble possible poisonous species closely except P. mutabilis which in stature somewhat resembles the G. autumnalis group.
..."

http://www.mykoweb.com/Pholiota/Importance.html

Edit:
"Pholiota squarrosa, the Scaly Pholiota, was long regarded as edible but has more recently been implicated in some serious poisonings. For some people the toxicity is associated with the consumption of alcohol along with a meal of these mushrooms. Others are poisoned even when alcohol is not consumed. Onset of the gastrointestinal reaction is generally about an hour after the meal and can be severe in some individuals. Finding a huge clump of Pholiota squarrosa may tempt the mycophagist. However, most Pholiota species are bland, with a flavor and texture similar to a marshmallow without sugar. Several, including Pholiota limonella and Pholiota highlandensis cause gastrointestinal distress in susceptible individuals."
http://academic.evergreen.edu/projects/mushrooms/phm/s58.htm



(wypowiedź edytowana przez bogdan 08.października.2014)

#7570
od maja 2009

2014.10.08 19:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Oj! co tam łuskwiaki nastroszone, często spotykam obcięte ich wiązki ale ostatnio spotkałem obcięty cały pień maślanki wiązkowej:-(
Ponoć w dalekiej Rosji, w nieco odleglejszych czasach, gatunek ten miał zastosowanie jako środek przeczyszczający:-)

#3522
od lipca 2004

2014.10.08 20:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Całkiem "świeże" i oficjalne wydawnictwo!

"Wild edible fungi
A global overview of their use and importance to people"
Eric Boa
Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. 2004

strona 137

#1218
od listopada 2008

2014.10.08 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
ale ostatnio spotkałem obcięty cały pień maślanki wiązkowej
ja również...

Boguś, nie w tej dokładnie pozycji, ale kojarzę inną (podobną) listę, która wydała się co najmniej dziwna jak ta

#7571
od maja 2009

2014.10.08 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
A mógłbyś sprawdzić co jest pod hasłem; Hypholoma fasciculare ??

#3523
od lipca 2004

2014.10.08 20:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)

#3524
od lipca 2004

2014.10.08 21:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Tu natomiast z powyższej pozycji, co by połechtać ego forumowiczów ;-)
Nie było mnie jeszcze wtedy na świecie (forumowym).
To chyba były PRAWIE początki Marka dzieła w internecie?

ANNEX 1
Summary of the importance of wild edible fungi by region and country

"POLAND
Europe's leading exporter of "mushrooms" and a major source of revenue. It is said to be a the pioneer in protecting wild edible fungi with legislation introduced in 1983 (Lawrynowicz, 1997). Also has a strong local tradition in the poorer regions (Snowarski, 2002, personal communication: Wild edible fungi in Poland). For general information see www. grzyby.pl and Kalinowski (1998)."

#1222
od listopada 2008

2014.10.08 21:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
dzię-ku-je-my :)
i

#841
od października 2007

Barbaro - to nie było 'rozpoznanie" tylko skojarzenie. Od początku "coś mi nie grało" i dałem temu wyraz.
A za rozpoznanie i dyskusję serdeczne dzięki.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 19 października 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji