Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Tricholoma cingulatum.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 30 września 2014) «

#7473
od maja 2009

2014.09.29 15:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Tym razem nie będę pytał o rozpoznanie bo opatrzyłem się jej doskonale, w tym roku na starym wyrobisku pożwirowym mam jej już nie setki ale tysiące:-)
Wcale nie przesadzam, trudno przejść w pobliżu wierzb, żeby nie zdeptać.

Zastanawiam się jak jest z jej walorami smakowymi bo ponoć jest jadalna ... coś mnie kusi żeby spróbować.
Próbowaliście ???
Marynowana, smażona, a może w innej jeszcze postaci???

#7727
od maja 2009

2014.11.03 10:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Nikt nie zabrał głosu więc sam sobie muszę odpowiedzieć:-)
Spróbowałem w marynacie, zrobione na lekko słodkawo razem z gąsówką fioletowawą.
Żadna rewelacja, owocniki mało mięsiste a do tego lekko łykowate i smak nawet w zalewie niezbyt ciekawy, jakby lekko gorzkawy.
Za to gąsówki które były razem ... palce lizać (czyli, nie wina zalewy)!

Wyglądają też niezbyt atrakcyjnie, nawet w zalewie ciemnieją:-(

Wobec tego nie polecam, chyba że "od biedy" jak nie ma nic ciekawszego?

Już chyba lepiej robić gąsówki mgliste, pomimo nawet nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. W marynacie w niczym nie odbiegają gąsówce fioletowawej, zazwyczaj robiłem je razem, wspaniale smakują jak i prezentują się ... oczywiście tylko młode.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 30 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji