Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
SMAK mnie powalił w lesie...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 30 września 2014) «

#17
od września 2014

2014.09.28 01:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
Gdy spróbowałem go to umarłem z rozkoszy :))
co to jest i czy jadalne w ogóle ??

Pierwszy raz coś takiego na oczy widzę...

#3035
od września 2005

Lepiota clypeolaria bądź L. ventriosospora - grzybów w tego rodzaju zasadniczo nie jemy:D

#978
od lipca 2007

Raczej bym nie jadła .... To jakaś czubajeczka, a wśród nich wiele trujących ....

#19
od września 2014

2014.09.28 14:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
Ale to malutkie, mały kapelusz ok 3cm duży może z 6. pojedynczo rosły z dużym rozrzutem w lesie.
Czubajeczka KANIA to wielkolód przy tym już na starcie nawet jak rośnie...
Pieczarki sklepowe zagryzam na surowo bez problemów bo fajnie smakują, ale to jest dużo lepsze :))
tylko ugryzłem na próbę narazie....
Poszperam dalej jak już mam nazwę jakaś....

#3037
od września 2005

CzubajKA (Macrolepiota; na przykład czubajka kania) to nie to samo co czubajECZKA (Lepiota).

#20
od września 2014

2014.09.28 14:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tom Jar (tomala)
wow, tak tylko sobie zdrobniłem :)) a tu taka różnica...
Ale nazwa łacińska już mówi więcej z tym MACRO, ale czy nie na odwrót powinno być ??
że macrolepiota to czubajeczka, a lepiota to czubajka ??

#3038
od września 2005

Macro-lepiota = "duża czubajeczka" = czubajka:D jak dla mnie jest jak być powinno
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 30 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji