Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Biały grzyb o przyjemnym smaku i zapachu
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 21 września 2014) «

#1
od września 2014

Witam wszystkich i proszę o uchylenie rąbka wiedzy grzybiarskiej :)
Trafiłam na ten grzybek pod krzewami śnieguliczki. Przewertowałam wzdłuż i wszerz wikipedię i niestety albo mi diabeł oczy kita przysłania albo ten, jak sądzę wcale nie rzadki gatunek, nie został tam opisany.

Grzyb na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie białego (jest kremowo-szary właściwie, młodsze okazy bardziej białe). Kapelusz ciemnieje szaro ku środkowi. Konsystencja zwarta, chrupka (nie tak krucha raczej jak u pospolitych gołąbków). Blaszki ładnie przyrośnięte do trzonu, równe, niepozrastane. Trzon wyraźnie rozszerza się ku ziemi, pozbawiony pierścienia czy pochewki, pełny w środku.
Grzyb nie wydziela mleczka ani nie zmienia koloru po uciśnięciu. Miąższ biały.
Kapelusz suchy, okaz na zdjęciu ma średnicę 7,5cm.
Smak łagodny, przyjemny.
Zapach bardzo ładny, mocno "grzybny".

Liczę na pomoc w ustaleniu nazwy i oczywiście jadalności mojego małego sąsiada :)
bialy grzyb

#2217
od kwietnia 2006

Może to być gąsówka naga.

#2
od września 2014

Obawiam się, że opis książkowy i fotografie w google grafika przedstawiające gąsówkę nagą mocno odbiegają od mojego znaleziska :(

#3012
od września 2005

Lepista nebularis

#3
od września 2014

Serdecznie dziękuję! To rzeczywiście ten grzyb - Lejkówka szarawa (chociaż co do jego smaku i zapachu mam zdanie odmienne od podawanego w wikipedii - pachnie i smakuje dobrze). Piszą, że truje, więc stanowisko można uznać za ocalone ;)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 21 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji