Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
powrót białej lejkówki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 21 września 2014) «

#1135
od listopada 2008

2014.09.14 21:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
a konkretnie tej lejkówki
https://www.bio-forum.pl/messages/33/595079.html
ileż ja nad nią czasu spędziłam!
wczoraj przeszłam przez wszystkie klucze, ale wynik był marny, pewnie dlatego, że sugerowałam się gatunkami podobnymi do C. geotropa, no ale ta odpadła w przedbiegach, C. catinus, bo kształt zarodników nie ten, gdzie indziej wymiary się nie zgadzały...
w końcu całkiem przypadkiem dotarłam do Clitocybe nebularis var. alba
oczywiście o żadnej pewności nie może być mowy, ale chyba pomogło zdjęcie z którego na maksa usunęłam nadmiar światła i ukazał się wysyp, wtedy klucz bez problemu do niej zaprowadził (jakoś wcześniej tego żółtego nie widziałam)
czy ta lejkówka w swojej zwykłej formie za młodu może być taka biała?
a jeśli to nie ta, to jaka? POMÓŻCIE!

zarodniki mierzone pod x40: 6,5-8,1(9,7) x (3,2)4,0-5,7 (ten o dł. 9,7 być może się przyplątał, a może nie)
zarodniki spod x100: 6,2-8,2 x 3,5-5,4
wpisuję obydwa wyniki, bo granica błędu jest wyraźnie dostrzegalna, oczywiście to nie znaczy, że były mierzone te same zarodniki czy inne komórki, wszystko jak podleci
podstawki x40: 24,3-40,5 x 4,9-7,3
podstawki x100: 29,6-37,8 x 5,7-6,3
komórki skórki szer. 4,5-6,5 um



i mikro
Melzer


Cotton Blue - cjanofilne czy nie? niektóre były całkiem przezroczyste, lub zabarwione w części (jądra? mitochondria? krople tłuszczu?), z tym, że niekoniecznie zawsze to samo, czasem na opak

skórka

i trzon
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 21 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji