Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Entoloma byssisedum ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 14 września 2014) «

#7268
od maja 2009

2014.09.11 13:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Mam ich już trochę dosyć ale dopóki Błażeju nie potwierdzisz albo zaprzeczysz ze to one, zbieram wszystko bo w tym roku dostałem "szewskiej paski" na punkcie grzybków rosnących na dolnej stronie drewna. Przez to las u mnie wygląda jak po tajfunie (żartowałem, wszystko wraca do swojej pozycji).


NAZWA: Entoloma
DATA ZBIORU: 2014,09,04
WOJEWÓDZTWO: podlaskie
POWIAT: białostocki
GMINA: Supraśl
LOKALIZACJA: około 4 km na NE od Supraśla
ATPOL: GC-02
SIEDLISKO: las mieszany w średnim wieku, kilka lat temu po przecince
SUBSTRAT: na dolnej stronie drewna leżącego na ziemi, prawdopodonie grab
LICZEBNOŚĆ: kilka owocników


#3481
od lipca 2004

2014.09.11 15:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
"...(żartowałem, wszystko wraca do swojej pozycji)..."
Z wiekiem (swoim) też tak mam. Każda gałąź, konar czy pniak wraca w swoje naturalne płożenie. Mam wrażenie, że jak tego nie zrobię, to czynię gwałt na naturze. Podświadomie (a nawet świadomie) wmawiam sobie, że matka natura mnie obserwuje i się na mnie zemści, np. nie da zaleźć jakiegoś kolejnego, ciekawego grzybka ;-)
Może to jednak objawy, czegoś powiązanego z "schizo..." :-D

Z drugiej strony, zero moich oporów jeśli chodzi o "pozysk" owocników grzybów, nawet takich gatunków, na które, samo patrzenie powinno być zabronione, bo chronione, rzadkie itp.
Coś za coś, ale myślę, że w dobrej wierze :-)

#5842
od września 2005

E. byssisedum
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 14 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji