Witam wszystkich, jeśli można prosić to proszę o identyfikację owych grzybów. Nie jestem pewny co do nich, a mam jedynie domysły, że to opieńka, gołąbek żółty oraz rydz.
Jeden post - jeden gatunek, na dodatek z sensownym opisem. To Twój pierwszy post, więc mogłeś nie zauważyć regulaminu. Sprawdź sobie to później :)
opieńka - tak mleczaj rydz? - nie, to moim zdaniem Paxillus involutus. Gołąbek? rodzaj tak, co do gatunku to się nie wypowiadam bo się na nich nie znam.
W kwestii jadalności. Opieńkę przed przyrządzeniem zblanszować, potem odlać wodę i używać. Olszówkę traktować jako grzyb trujący, chociaż na Śląsku bywa jadana. Gołąbki wszystkie jadalne pod warunkiem, że są łagodne w smaku i przyjemnie pachną.
nie dość, że powinny być łagodne (czyli nie ostre), to jeszcze nie gorzkie, ALE wiele jadalnych gatunków w młodych okazach może mieć ostre przynajmniej blaszki, najlepiej nauczyć się najbardziej popularnych i łatwo oznaczalnych gatunków i te spożywać co do R. claroflava czyli gołąbka jasnożółtego może być z tym problem, bo zazwyczaj jest strasznie zarobaczony, nawet młode i jędrne okazy