Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Proszę o identyfikację
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 14 września 2014) «

#1
od września 2014

Witam wszystkich, jeśli można prosić to proszę o identyfikację owych grzybów. Nie jestem pewny co do nich, a mam jedynie domysły, że to opieńka, gołąbek żółty oraz rydz.opieñkarydzrydzgolabekgolabek

#790
od sierpnia 2006

Jeden post - jeden gatunek, na dodatek z sensownym opisem. To Twój pierwszy post, więc mogłeś nie zauważyć regulaminu. Sprawdź sobie to później :)

opieńka - tak
mleczaj rydz? - nie, to moim zdaniem Paxillus involutus.
Gołąbek? rodzaj tak, co do gatunku to się nie wypowiadam bo się na nich nie znam.

#1109
od listopada 2008

2014.09.10 16:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
a gołąbek to Russula claroflawa

#10274
od września 2006

2014.09.10 19:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
W kwestii jadalności. Opieńkę przed przyrządzeniem zblanszować, potem odlać wodę i używać. Olszówkę traktować jako grzyb trujący, chociaż na Śląsku bywa jadana. Gołąbki wszystkie jadalne pod warunkiem, że są łagodne w smaku i przyjemnie pachną.

#1111
od listopada 2008

2014.09.10 19:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
nie dość, że powinny być łagodne (czyli nie ostre), to jeszcze nie gorzkie, ALE wiele jadalnych gatunków w młodych okazach może mieć ostre przynajmniej blaszki, najlepiej nauczyć się najbardziej popularnych i łatwo oznaczalnych gatunków i te spożywać
co do R. claroflava czyli gołąbka jasnożółtego może być z tym problem, bo zazwyczaj jest strasznie zarobaczony, nawet młode i jędrne okazy
i

#5409
od października 2007

2014.09.10 19:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)

cytat:

Opieńkę przed przyrządzeniem zblanszować, potem odlać wodę



Ja tam nic nie blanszuję i nie odlewam. Nie ma takiej potrzeby.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 14 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji