Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to na pewno rydz?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 08 września 2014) «

#6
od listopada 2012

2014.09.06 16:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysiek M. (kaem)
Czy to mleczaj rydz?
Nigdy nie zbierałem bo nie wiedziałem jak wygląda dokładnie.
Znalazłem je bardzo blisko maślaków

1

2

3

4

5
i

#819
od lipca 2013

Wygląda jak rydz, a czy po przecięciu bądź uszkodzeniu grzybka ciekło pomarańczowe mleczko? To bardzo charakterystyczna cecha rozpoznawcza rydza. Są też mleczaje, w moich okolicach zwane "krówkami", i chyba słusznie :), które mają białe mleko.

(wypowiedź edytowana przez durczok1982 06.września.2014)

#7
od listopada 2012

2014.09.06 16:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysiek M. (kaem)
Po przecięciu jest bardzo intensywnie pomarańczowy i robi się delikatnie mokry, wycieka jakby sok ale też pomarańczowy i jest go niewiele.
Pytam bo ciekawy jestem jak smakuje :)
i

#820
od lipca 2013

Rydze najlepsze do marynaty lub na masełku na patelnię :) Do suszenia się raczej nie nadają. Co roku sporo ich smażę właśnie świeżo przyniesione z lasu, bardzo dobre!

#9
od listopada 2012

2014.09.06 16:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysiek M. (kaem)
Ale ja chcę wiedzieć: czy to są na 100% rydze? Te na zdjęciu. Nie otruję się? Jest coś bardzo podobnego do nich z czym można je pomylić i się otruć?

#5396
od października 2007

2014.09.06 16:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Smacznego :)
i

#821
od lipca 2013

Ja też życzę SMACZNEGO! :) Jeżeli "krwawiły" na pomarańczowo to dawaj na patelnię, odrobina masełka i do brzuszka! :)

#11
od listopada 2012

2014.09.06 19:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Krzysiek M. (kaem)
Dziękuję.
Było smaczne ale tylko trzy grzybki bo resztą robaki się zajęły.
i

#822
od lipca 2013

U rydzów tylko kapelusze nadają się do konsumpcji, ja rzucam na patelnię w masełku, choć moja żona uważa, że w margarynie (np. Palma) są o wiele lepsze. Według uznania. Bez wątpienia po tych grzybkach nie "zejdziesz" z tego świata! :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 08 września 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji