Wygląda jak rydz, a czy po przecięciu bądź uszkodzeniu grzybka ciekło pomarańczowe mleczko? To bardzo charakterystyczna cecha rozpoznawcza rydza. Są też mleczaje, w moich okolicach zwane "krówkami", i chyba słusznie :), które mają białe mleko.
(wypowiedź edytowana przez durczok1982 06.września.2014)
Po przecięciu jest bardzo intensywnie pomarańczowy i robi się delikatnie mokry, wycieka jakby sok ale też pomarańczowy i jest go niewiele. Pytam bo ciekawy jestem jak smakuje :)
Rydze najlepsze do marynaty lub na masełku na patelnię :) Do suszenia się raczej nie nadają. Co roku sporo ich smażę właśnie świeżo przyniesione z lasu, bardzo dobre!
U rydzów tylko kapelusze nadają się do konsumpcji, ja rzucam na patelnię w masełku, choć moja żona uważa, że w margarynie (np. Palma) są o wiele lepsze. Według uznania. Bez wątpienia po tych grzybkach nie "zejdziesz" z tego świata! :)