• gołąbek zielonawofioletowy
#309
od marca 2010
#310
od marca 2010
A, no oczywiście zapomniałam dodać, że smak łagodny, zapachu nie wyczułam, skórka odchodzi łatwo do połowy kapelusza :-)
może być on
ale w tej sytuacji sama musisz porównać cechy ze zdjęciami z netu, czyli ułożenie blaszek, kolor pod skórką, barwa trzonu itp.
u tego gołąbka dość istotną cechą są elastyczne blaszki, w porównaniu do innych gatunków nie kruszą się tak bardzo
#314
od marca 2010
Blaszki ma elatyczne, białe, z międzyblaszkami, u niektórych lekko wycięte u innych przyrośnięte do trzonu. Trzon równy grubością na całej długości, u starszych podzielony na segmenty (jak u piaskowca modrzaka), miąższ kapelusza pod skórką lekko przebarwiony na fioletowo. Niektóre trzony też lekko przebarwione, ale tylko niektóre. Właśnie ta zmienność mnie niepokoi, ale wszystkie mają łagodny smak, więc chyba ryzyka nie ma, prawda? Jeszcze wstawię kilka kiepskich zdjęć i może ktoś wreszcie powie, że to on:;))))
Jak łagodny, to jadalny i tyle :-)
A jak elastyczne blaszki, to on.