Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to rydz?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 28 sierpnia 2014) «

#1
od sierpnia 2014

2014.08.23 14:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mariusz Wójcik
Witam Wszystkich,

Jestem raczej "zielonym" grzybiarzem nauczonym zbierać tylko grzyby rurkowe.
Chciałbym nieco poszerzyć swoją wiedzę i "uczę się" nowych grzybów.
Dziś w lesie znalazłem grzyby które wydaje mi się że są rydzami.
Załączam zdjęcie. Czy to rzeczywiście rydze?
Z góry dziękuję za pomoc.czy to rydz

#5368
od października 2007

2014.08.23 14:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
To nie rydze, to pewne. Do identyfikacji gatunkowej, a przynajmniej jej próby, potrzeba dużo więcej info.

#2
od sierpnia 2014

2014.08.23 22:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mariusz Wójcik
Dzięki za info.
W takim razie smażyć na patelni go nie będę :-)

#10140
od września 2006

2014.08.24 17:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Prawdziwy rydz, teraz w czterech gatunkach, dawniej Lactarius deliciosus po skaleczeniu puszcza pomarańczowe mleczko i zasadniczo ma odcienie pomarańczowe.
Tutaj masz jeden z wizerunków tego gatunku w moim fotoreportażu - https://www.bio-forum.pl/messages/3280/662665.html
Tutaj trochę dyskusji w kwestiach nowej taksonomii - https://www.bio-forum.pl/messages/2/18490.html - aczkolwiek dla kogoś, kto ma je zamiar zjeść nie ma to istotnego znaczenia.

#3
od sierpnia 2014

2014.08.25 14:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mariusz Wójcik
Dzięki,
Po przejrzeniu opisów i zdjęć myślę, że to pomarańczowe mleczko to chyba najpewniejszy wyróżnik rydza.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 28 sierpnia 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji