Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
czerwony gołąbek 2
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 28 sierpnia 2014) «
i

#922
od lipca 2007

Obok rosły inne czerwone gołąbki (tez pod dębami). Z wierzchu na szczycie kolor czerwony bardzo ciemny, trzony białe lub tylko lekko nabiegłe na różowo. Ostrza blaszek ciemne.





KOH kapelusz



KOH miąższ



Dodam, że w obu wypadkach nie zauważyłam żadnego szczególnego zapachu, a smaku nie sprawdzałam, bo ciągle się nie mogę przemóc.

#1079
od listopada 2008

2014.08.21 12:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
a ten kojarzy mi się z Russula vinosa - zaróżowiony miąższ na cięciu, który z czasem powinien poszarzeć, tak samo ciemne ostrza blaszek
(no chyba, że źle widzę to zaróżowienie?)
tylko, że on występuje w lasach iglastych lub mieszanych z iglakami, były takie?
no i Małgosiu, do gołąbków warto mieć siarczan żelaza, który akurat w tym przypadku mógłby łatwo wykazać, czy nie mamy do czynienia z R. xerampelina (bądź którymś z podgatunków), choć poza barwą kapelusza niewiele na to wskazuje
i

#937
od lipca 2007

Siarczan żelaza, konkretniej Fe(II) czy Fe(III) ? A poza tym oba u mnie w pracy z przed 30 lat i już całkiem sfilcowane.
A te zaróżowienia to raczej jakieś przekłamania. Gołym okiem nie widziałam.

#2921
od września 2005

Fe(II)
może być sól Mohra - często nie "filcuje się" tak szybko:D

#1080
od listopada 2008

2014.08.21 19:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
o, dobrze że jesteś drogi Błażeju, to Cię tutaj zaczepię :)
gdzieś tutaj czytałam w archiwalnych wątkach, że FeSO4 powinno być przechowywane w opakowaniu "na styk" tzn. aby nie było za dużo miejsca na powietrze, bo się po prostu utlenia, co jest raczej zrozumiałe
no i pytanie, czy to możliwe, że mój siarczan który jest w opakowaniu z duuuużym luzem się "popsuł"?
od razu, czyli na drugi dzień po sporządzeniu roztworu (całkowitym rozpuszczeniu) jest jakiś dziwny, z flukami :(

#1081
od listopada 2008

2014.08.21 19:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
oj, nie zauważyłam Cię Małgosiu, przepraszam :D
tak wygląda trzon R. vinosa od razu (no, po chwili od przekrojenia)



ja wiedziałam, że mam to zaobserwować, więc to widziałam, może po prostu przeoczyłaś? nie kojarzę gatunku, któremu tak szarzeją blaszki na ostrzach
te okazy są młode i nie widać tego w innych miejscach, ale jak spotkasz starsze, to w uszkodzonych miejscach miąższ już będzie szary, a nawet czarny
pewnie nie masz zasuszonego owocnika?
no i oczywiście nie upieram się, że to R. vinosa

#2922
od września 2005

Utlenił się tlenem z wody. Albo częściowo zhydrolizował. Przesącz, dodaj krople H2SO4, wrzuć mały gwóźdź lub opiłki żelazne i będzie OK.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 28 sierpnia 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji