Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zwykły pniarek?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 grudzień «
i

#2695
od grudnia 2003

Tak wygląda,choć nie pasuje mi.Jest dość miękki,konsystencji gumy,rośnie na buku.Poza tym wszystkie cechy pniarka obrzeżonego.





Może młode owocniki takie właśnie mają cechy?

#65
od lipca 2006

2006.12.09 20:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dandy z Łodzi (dandy)
A nie był wcześniej przemrożony?

#2700
od grudnia 2003

Mróz???może w zeszłym roku...
i

#324
od marca 2005

To mogłaby być smolucha bukowa. Choć.. pory jakoś zbyt duże:-)) Hymenofor od ucisku barwi się na czerwonawobrązowo... prawie natychmiast.
i

#2707
od grudnia 2003

Przebarwić się przebarwił na ciemnobeżowy...
Nie widziałem w życiu smoluchy bukowej ale widziałem świerkową.One są coś podobne?
i

#326
od marca 2005

Moim zdaniem smoluch bukowa i świerkowa rózni się znacznie. Jedyna wspólna cecha to taka krótko zamszowata powierzchnia kapeluszy. Znalazłem do tej pory zaledwie kilka stanowisk smoluchy bukowej i mam mało opatrzenia w tym gatunku. Tym bardziej że moje wszystkie były podręcznikowe - z kroplami złotawoczerwonej gutacji i wszystkimi innymi cechami mikro/makro jak ulał pasującymi do opisu:-))) Ale nadal sądzę że Twoje to też smoluchy bukowe:-))) Co nie zmienia faktu, że i tak musisz poczekać na któregoś z nadrzewnych speców:-))
i

#327
od marca 2005

Poglądowo dla porównania:-))





i

#2715
od grudnia 2003

No właśnie ten zamszowy kapelusz nie pasuje do pniarka,czyli to będzie smolucha bukowa :-)
Teraz jestem niemal pewien ale i tak pewnie oko fachowca od hubowatych i nieśmiertelny...mirkoskop :-)))są jaknajbardziej wskazane.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 grudzień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji