• Czerwony gołąbek
#11494
od grudnia 2003
Buczyna i pojedyńcze sosny. Kapelusz do 6 cm, trzon pełny, miąższ w miarę ścisły. Smak łagodny, zapach przyjemny, jakby owoce ?
Skórka i pod nią
KOH skórka
KOH miąższ
FeSO4
alfa-naftol (gwajak)
mimo suszy wyrosły trzy owocniki :-)
To u Ciebie też "chińska potrawka z surowej ryby" :-)))
- a ostatnio pisałeś, że wilgoci to na Pomorzu pod dostatkiem ?
Przechodziłem dziś przed południem przez Park Branickich w Białymstoku, tak wyglądają borowiki rosnące w głębokim cieniu:-(
Najpewniej b. usiatkowany ?
jakby się nikt nie wypowiedział (tzn. Tomek ;)) to ja może jutro będę miała swój sprzęt i rzucę słówko
ale za to mam mikroskop :))
tylko jeszcze okulary szerokokątne i inny aparat i będą dokumentacje :)
no ja nadal jestem nieczynna :/
ale tak z ciekawości zapytam, czy nie wydają Ci się podobne do tych:
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/689072.html w tych podlinkowanych balans bieli chyba trochę kuleje (przynajmniej tak widzę na nie moim(!) monitorze) ;)
no i czy trzon był ewidentnie biały, czy w niektórych miejscach zaróżowiony/ zaczerwieniony?
#11497
od grudnia 2003
Trzon biały. Podobne do zalinkowanych-różnice w ździeralności skórki, barwie pod nią i zapachu-ale to wiadomo :-) I drzewa tu brak dębu tam sosny
ale buk się pokrywa :)
idąc dalej, co do zdzieralności skórki, to w tym podlinkowanym widać na kilku zdjęciach, że jednak ładnie odeszła
tak tylko głośno myślę, fajnie, że dajesz przekrój, wrócę tu :)
jeśli miałabym strzelać, to po makro najbliżej mu chyba do R. pseudointegra, ale nie wszystko się zgadza np. żywiczno-gorzkawy smak
reakcja z FeSO4 podług jednych prawie negatywna, wedle innych jasno-szaro-ochrowy
wg. A. Skirgiełło barwą przypomina R. lepida i to się zgadza
wysyp nieco rozjaśniłby sprawę, ale pewnie nie masz?