Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czerwony gołąbek
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 31 lipca 2014) «
i

#11494
od grudnia 2003

Buczyna i pojedyńcze sosny. Kapelusz do 6 cm, trzon pełny, miąższ w miarę ścisły. Smak łagodny, zapach przyjemny, jakby owoce ?



Skórka i pod nią


KOH skórka

KOH miąższ

FeSO4

alfa-naftol (gwajak)

mimo suszy wyrosły trzy owocniki :-)

#6954
od maja 2009

2014.07.22 12:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
To u Ciebie też "chińska potrawka z surowej ryby" :-)))
- a ostatnio pisałeś, że wilgoci to na Pomorzu pod dostatkiem ?

#11495
od grudnia 2003

Upały zrobiły swoje :-)

#6955
od maja 2009

2014.07.22 12:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Przechodziłem dziś przed południem przez Park Branickich w Białymstoku, tak wyglądają borowiki rosnące w głębokim cieniu:-(
Najpewniej b. usiatkowany ?

#1055
od listopada 2008

2014.07.22 16:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
jakby się nikt nie wypowiedział (tzn. Tomek ;)) to ja może jutro będę miała swój sprzęt i rzucę słówko
ale za to mam mikroskop :))
tylko jeszcze okulary szerokokątne i inny aparat i będą dokumentacje :)

#1056
od listopada 2008

2014.07.24 15:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
no ja nadal jestem nieczynna :/
ale tak z ciekawości zapytam, czy nie wydają Ci się podobne do tych:
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/689072.html
w tych podlinkowanych balans bieli chyba trochę kuleje (przynajmniej tak widzę na nie moim(!) monitorze) ;)
no i czy trzon był ewidentnie biały, czy w niektórych miejscach zaróżowiony/ zaczerwieniony?
i

#11497
od grudnia 2003

Trzon biały. Podobne do zalinkowanych-różnice w ździeralności skórki, barwie pod nią i zapachu-ale to wiadomo :-) I drzewa tu brak dębu tam sosny

#1063
od listopada 2008

2014.07.24 21:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
ale buk się pokrywa :)
idąc dalej, co do zdzieralności skórki, to w tym podlinkowanym widać na kilku zdjęciach, że jednak ładnie odeszła
tak tylko głośno myślę, fajnie, że dajesz przekrój, wrócę tu :)

#1074
od listopada 2008

2014.08.15 12:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
jeśli miałabym strzelać, to po makro najbliżej mu chyba do R. pseudointegra, ale nie wszystko się zgadza np. żywiczno-gorzkawy smak
reakcja z FeSO4 podług jednych prawie negatywna, wedle innych jasno-szaro-ochrowy
wg. A. Skirgiełło barwą przypomina R. lepida i to się zgadza
wysyp nieco rozjaśniłby sprawę, ale pewnie nie masz?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 31 lipca 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji