• Russula badia ?
Bór sosnowy, piaszczyste podłoże, smak łagodny.
.
Oj! - zapomniałem dodać, że na potwierdzenie raczej nie liczę, ale niech Mirki2 nie myśli, że takie ładne gołąbki rosną tylko u niego :-))))
(wypowiedź edytowana przez mirek63 27.czerwca.2014)
Ze względu na słodziutki smak coraz bardziej skłaniam się ku R. integra:-)
R. badia ma piekący smak ;-0
Masz rację:-)
- tak właśnie jest wg. Skirgiełło !
- dlatego też odpada!
Brałem jeszcze pod uwagę R. firmula ... ale ten też ponoć ostry jak "żyleta" :-)
- to co mi jeszcze zostaje ???
(wypowiedź edytowana przez mirek63 27.czerwca.2014)
też nie są "wyrocznią" ale zawsze to już coś!
to nie jest R. badia, R. integra też nie
ja bym się skłaniała ku Russula vinosa
na ostatnim zdjęciu w miejscu wygryzienia widać nieco ciemniejący miąższ, no chyba, że mnie wzrok myli, ale nawet jeśli, to i tak to mój typ ;)
Miąższ po dłuższym leżeniu rzeczywiście poszarzał, KOH tę reakcje znacznie przyśpiesza ... sprawdzałem:-)
I po kiego groma walczyliśmy o wolne soboty jak ja i tak dopiero wróciłem z pracy... po 14 godzinach.
Przejrzę tylko wątki i spadam odpoczywać, na resztę odpowiem później :-(