Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula aeruginea gołąbek białozielonawy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 31 lipca 2014) «
i

#11427
od grudnia 2003

Sosna, brzoza, czerwiec. Zapach słaby, smak łagodny.
KOH skórka

KOH miąższ

FeSO4

Alfa naftol (gwajak)

#1010
od listopada 2008

2014.06.28 00:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
łojezu :D
a pokrój całego owocnika masz?
dobrze, że chociaż widać rdzawe plamki na blaszkach, pewnie to on :D

#6859
od maja 2009

2014.06.28 21:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ale grynszpanowy nie jest tak całkiem o łagodnym smaku, przynajmniej tak mi się wydaje ... chyba, że próbowałem inne ?
Oczywiście, działa na podniebienie po jakimś czasie.

Ewentualnie może być łagodny, jeśli przedtem spróbowało sie kilka innych, piekących:-))

(wypowiedź edytowana przez mirek63 28.czerwca.2014)

#1016
od listopada 2008

2014.06.28 22:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
z jego smakiem to jest tak, że tylko czasem w młodych blaszkach po dłuższej chwili słabo piekący (to z moich materiałów, zebranych zewsząd, więc źródła nie podam, ale różne różnie podają)
osobiście z ostrym smakiem tego gołąbka się nie spotkałam, inna sprawa, że już go po prostu nie próbuję (jeśli wszystko przemawia za tym, że to on)
może w tym sezonie go obadam dokładniej :)

#6860
od maja 2009

2014.06.29 11:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Alu! - ja nie mówię że smak jego jest ostry. Po jakimś czasie po prostu delikatnie jest drażniący, szczypie w język.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2014 « starsze wątki (do 31 lipca 2014) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji