• Russula aeruginea gołąbek białozielonawy.
#11427
od grudnia 2003
Sosna, brzoza, czerwiec. Zapach słaby, smak łagodny.
KOH skórka
KOH miąższ
FeSO4
Alfa naftol (gwajak)
łojezu :D
a pokrój całego owocnika masz?
dobrze, że chociaż widać rdzawe plamki na blaszkach, pewnie to on :D
Ale grynszpanowy nie jest tak całkiem o łagodnym smaku, przynajmniej tak mi się wydaje ... chyba, że próbowałem inne ?
Oczywiście, działa na podniebienie po jakimś czasie.
Ewentualnie może być łagodny, jeśli przedtem spróbowało sie kilka innych, piekących:-))
(wypowiedź edytowana przez mirek63 28.czerwca.2014)
z jego smakiem to jest tak, że tylko czasem w młodych blaszkach po dłuższej chwili słabo piekący (to z moich materiałów, zebranych zewsząd, więc źródła nie podam, ale różne różnie podają)
osobiście z ostrym smakiem tego gołąbka się nie spotkałam, inna sprawa, że już go po prostu nie próbuję (jeśli wszystko przemawia za tym, że to on)
może w tym sezonie go obadam dokładniej :)
Alu! - ja nie mówię że smak jego jest ostry. Po jakimś czasie po prostu delikatnie jest drażniący, szczypie w język.