#165
od sierpnia 2006
Las sosnowy-mieszany. W miejscach występowania świerka lub buka (nigdy przy sośnie). Zbierane dziś!
Trzon gruby, czasem silnie maczugowaty, kruchy. Smak blaszek łagodny (minimalnie gorzkawy, lecz nie piekący!), miąższ kruchy, niektóre grzyby połamały się, nie mogąc przebić się przez mech i ściółkę. Barwa kapelusza jasnooliwkowa do ciemnooliwkowej. Starsze owocniki czernieją przy trzonie.
Russule czekają na decyzję ekspertów: na patelnię, czy do kosza? Rzecz pilna, bo tych gołąbków są 2 pełne reklamówki...
/{image1}
/{image2}
/{image3}
#166
od sierpnia 2006
Przepraszam. Dodaję zdjęcia
/{fot1}
/{fot2}
/{fot3}
#167
od sierpnia 2006
Nie wiem, co i dlaczego tak porobiłem :-( Już się poprawiam:
/image{fot1}
/image{fot2}
/image{fot3}
Sprawa jest prosta - jesli nie pieką w język - na patelnię :)