Mirek, czemu tak skromnie? ;-D
Powiedzmy, że 50% informacji uzyskamy ze zdjęć, a co z resztą? ;-)
Gwoli przypomnienia:
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/33/7270.html Arkusz opisu Cechy świeżych owocników: (podkreślić właściwą odpowiedź)
Kształt owocnika: kulisty, lejkowaty, miseczkowaty, kubeczkowaty, płatkowaty, uchowaty, półeczkowaty, rozpostarty, rozgałęziony, maczugowaty, trąbkowaty, gwiaździsty, typowy (kapelusz i trzon),
Wysokość owocnika:
Szerokość owocnika: Zapach: mąki, rzodkwi, ziemniaków, czosnku, anyżu, ogórków, mydła, maggi, owocowy, siarkowy, ryb, padliny, spermy, ziemisty, wiórków kokosowych, fiołków, inny (jaki)
Kapelusz: Kształt: kulisty, półkolisty, dzwonkowaty, stożkowaty, wypukły, spłaszczony, płaski, wklęsły, lejkowaty, muszelkowaty
Centrum: z brodawką, z garbkiem,
Brzeg: powinięty, podgięty, prosty, odwinięty, gruby, cienki, błoniasty, przeświecający, równy, falisty, powyginany, przeświecająco prążkowany, karbowany, z resztkami osłony w postaci łatek, z resztkami osłony w postaci kłaczków
Powierzchnia: higrofaniczna, niehigrofaniczna, sucha, lepka, śluzowata, matowa, błyszcząca, gładka, zamszowata, pasemkowata, popękana na poletka, kosmkowata, łuseczkowata, z łatkami,
Średnica:
Barwa skórki:
-suchego
-wilgotnego
Hymenofor: blaszkowaty, rurkowaty, kolczasty, gładki,
Blaszki: Kolor blaszek u młodych owocników
Kolor blaszek u dojrzałych owocników
Zagęszczenie: rzadkie, średniogęste, gęste, z międzyblaszkami, bez miedzyblaszek
Grubość: grube, cienkie
Szerokość: szerokie, wąskie
Sposób przyrośnięcia do trzonu: wolne, prosto przyrośnięte, zatokowato wycięte, zbiegające, zrośnięte w kołnierzyk
Budowa ostrza blaszki: równe, ząbkowane, kosmkowate, piłkowane
Kolor ostrza blaszki: taki sam jak boki blaszki, jaśniejszy od boków blaszki (określić barwę ostrza), ciemniejszy od boków blaszki (określić barwę ostrza)
Rurki: Kolor rurek (widoczny na przekroju):
Długość rurek:
Kolor por:
Kształt por: okrągłe, owalne, kanciaste, labiryntowate,
Wielkość por:
Kolce: Długość
Kolor
Trzon: Długość:
Średnica:
Barwa:
Położenie względem kapelusza: centralny, ekscentryczny, boczny
Kształt: cylindryczny, maczugowaty, wrzecionowaty, baryłkowaty, szczeciniasty
Podstawa: zakończona dyskiem, korzeniasta, z bulwką, z pochwą
Pierścień: błonkowaty, zasnówkowaty, gładki, pomarszczony, prążkowany, z łatkami, przyrośnięty, ruchomy, dobrze rozwinięty, szczątkowy
Powierzchnia: gładka, sucha, lepka, prążkowana, omszona, włókienkowata, z siateczką, ziarenkowata
Wnętrze: pełne, gąbczaste, komorowate, rurkowate, wydrążone
Miąższ: Konsystencja: elastyczny, łamliwy, twardy, miękki, galaretowaty, woskowaty, chrząstkowaty, korkowaty, skórzasty, zdrewniały,
Barwa:
Przebarwienia po przełamaniu:
Smak: łagodny, gorzki, piekący, inny (jaki)
Mleczko: nieobecne, obecne, bezbarwne, barwne (jaka barwa), niezmienne, zmieniające barwę na powietrzu (na jaką), smak (łagodne, piekące, gorzkie)
Kolor wysypu zarodników: Uwagi: (wszystko co wydaje się ciekawe, charakterystyczne, warte uwagi)
Ps. Widzę, że brakuje :-)
Smak: