• Czy to s a kurki?
Nie! - to sa lisówki pomarańczowe (Hygrophoropsis aurantiaca), uważane co najmniej za niejadalne.
#11071
od grudnia 2003
raczej trujące
To się trochę kłuci z moimi notatkami, aż zajrzałem do Atlasu Marka.
cytuję:
"Jadalny , choć bez większych walorów kulinarnych - cienki, watowaty miąższ. Podaje się też, że zjedzony w większych ilościach może powodować problemy żołądkowe"
- ale znaczek bardzo fajny :-)))
No właśnie nie pasuje mi ich kształt. Mają zbyt okrągłe regularne kształty. Kurki są bardziej pofalowane, kapelusz jest mocno wklęsły, a blaszki biegną po nóżce aż do samej ziemi. Te nogi są zbyt wyraźne chociaż ten większy grzybek wygląda niemal identycznie jak kurka jadalna. Pozatym powinny być bardziej żółte, a te mają jakby taki delikatny wyblakło-żółty nalot. Pozatym chyba są twardsze od kurek, które są delikatniejsze.
Patrząc na znaczek "WC" zamieszczony przez Mirka coś mi sie przypomniało ale w tej chwili nie ręczę za wiarygodność tego co napiszę (chyba kłopoty z pamięcią).
Otóż kiedys wyczytałem, że ten gatunek (o ile mnie pamięć nie myli) w Dalekiej Rosji był stosowny jako środek przeczyszczający, więc jeśli nie masz takiej potrzeby lepiej nie konsumuj:-)
#11072
od grudnia 2003
zasadnicza różnica kurka ma listewki a lisówka blaszki