Obok ścieżki biegnącej przez torfowisko wśród traw kilka białych, rozlanych i nierównych powierzchni jakiejś grzybni. Oderwany kawałek pokazał wewnętrzną strukturę. Grzyb składa się z pionowo rozwiniętych łykowatych części, ściśle zrośniętych z sobą. Boczna górna powierzchnia skupiska zaopatrzona w coś w rodzaju hymenoforu. Po przecięciu grzybek brązowiał od dołu. Część górna powierzchni przekroju ciemniała słabo. Smaku żadnego, zapach grzybowy. Co to może być?
Ma kolczasty hymenofor - a więc nie hubowaty. Może to młodziutkie kolczakówki, ale z gatunkiem mogą być problemy...
Byłoby super jakby to był młody Hydnellum scrobiculatum? Kolczakówka dołkowana. Ma zarodniki z zaokrąglonymi guzkami.. Zapach korzenny (podchodzi pod maggi) a po przekrojeniu mączny.
Ale to byłby szok, więc pewnie jakiś inny:-)
Chcę zwrócić uwagę, że strefowanie miąższu ma kolor niebieski co w opisie atlasu wskazuje na H. suaveolens. Na zdjęciu wyszedł granatowy. Ale ten występuje w górach a ja znalazłem go w strefie nadmorskiej. Zapach może trochę zbliżony do maggi. Po zasuszeniu elastyczny, korkowaty. Będę próbował odwiedzić to miejsce ponownie. Zobaczę co się zmieniło.
Nic się nie zmieniło. Owocniki nie rozwinęły się, jedynie jeden lekko się rozchylił ukazując brązową powierzchnię, a część sczerniała w stanie rozkładu. Biała powierzchnia w odcieniu lekkiego fioletu. Po zasuszeniu i konsultacjach zapachowych wśród znajomych uznano, że suszka ma intensywny aromat orzechów włoskich z odcieniem maggi. Może ta wskazówka będzie będzie przydatna. Podeślę suszkę choćby do powąchania. Zapach bardzo intrygujący.
A może raczej Hydnellum caeruleum?