Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Preparowanie Amanita muscaria
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Mykologia. Warsztat. «

#1
od października 2006

Witam!
Mam wielką prośbę do szanownych forumowiczów. Otóż bardzo proszę o wskazówki odnośnie eksykacji hymenoforu u Muchomora czerwonego. Z przekrojem oraz z wierzchnią częścią kapelusza nie miałem wiekszych kłopotów. Natomiast zupełnie nie wiem jak spreparować jego spodnią stronę. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Z poważaniem Dominik Kwiatkowski.
i

#2358
od września 2004

Zaraz, nie wiem do końca, o co chodzi...

Zasuszyć grzyba przecież łatwo - zostawić na suszarce i cały wyschnie, blaszki też.
i

#1401
od kwietnia 2001

2006.11.02 13:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Dominikowi chyba chodzi o takią preparację aby wyglądał "jak żywy".
A swoją drogą ciekawe czy dalo by się tu stosować techniki jak przy preparowaniu zwierzęcych narządów z tkanek miękkich - wysycanie tkanek żywicami polimeryzującymi.

Trudnością jest pewnie wiotkość, kruchość i stosunkowa nietrwałość owocnika grzyba - ale może są techniki które mimo wszystko daje się zastosować?

Jakby ktoś się tym kiedyś bawił - proszę niech opowie tutaj coś o rezultatach.
i

#2379
od września 2004

Można liofilizować - ostatnio opowiadała mi o tym Ania Ronikier, bylyśmy nawet szukać grzybów na wystawę, a że wystawa jest dopiero jakoś w grudniu (??? nie pamiętam kiedy dokładnie), to owocniki zostaną poddane właśnie liofilizacji.

Grzybek jest zamrażany, a potem w specjalnym aparacie na zasadzie sublimacji jest z niego usuwana woda - zachowuje przy tym naturalny kształt i kolory.

Tak to wygląda w teorii, natomiast efekty zobaczę na wystawie :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Mykologia. Warsztat. «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji