• Goryczak czy borowik/prawdziwek
Witam
może ktoś pomoże rozpoznać czy po zdjęciu czy jest to goryczak żółciowy czy prawdziwek. Kosztowałem i jakiejś goryczki nie czuję, może delikatnie gorzkawy, ale mam wątpliwości.
Jak najlepiej go rozpoznawać, wszędzie piszą o smaku że gorycz jest okropna aż buźkę wykrzywia, mnie nic nie powykrzywiało, ale mimo wszystko chciałbym się upewnić.
--
Pozdrawiam i witam poraz pierwszy na forum
dipol
tytułowy, pierwszy, nie jedz !
Pisać piszą a tak w rzeczywistości to różnie jest z tą goryczą owocników, mi też nie wszystkie są gorzkie:-)
Jak odróżnić? - pory powinny mieć różowawy odcień (inny w różnym wieku ale w zasadzie widoczny prawie w każdym stadium wzrostu).
Słabo zauważalny u owocników bardzo młodych (pory białe) i u owocników bardzo starych (pory poszarzałe, róż trudny do wychwycenia).
Jak chcesz wiedzieć więcej to "poszperaj" w necie, znajdziesz o nim sporo:-)
A czy dodając do potrawy takiego goryczaka u którego próba smakowa nie wykazała goryczki wcale również zepsuje się całą potrawę ?
Nigdy nie próbowałem ... możesz spróbować:-)
Zatruć się, na pewno nie zatrujesz.
Dzięki za odpowiedź czyli owe dwa grzybki ze zdjęcia idą w odstawkę. Nie będę próbował czy w potrawach będzie czuć goryczkę :-)