Witam Jestem młodym grzybiarzem i znalazłem dzisiaj około 15 sztuk bardzo ładnych i zdrowych okazów ( moim zdaniem ) Borowika Ceglastoporego. Chciałem się jednak upewnić ponieważ moi rodzice niechętnie podchodzą do tego zbioru zapewne poprzez to iż okaz ten jest dosyć rzadki i nie był przynoszony za często do domu. Kapelusz i trzon twardy, gruby matowy ciemno brązowy trochę jak by zamszowy. Wszystkie okazy zdrowe, rosły w jednym miejscu 2x2m , były tak piękne o świcie, że nie mogłem się oprzeć. Mocno i szybko siwieje co widać na zdjęciach. Zbiór rano, przekroiłem go teraz i zmienił kolor w środku. Las bukowy z odrobiną sosny.
Proszę mi napisać jak go przyrządzić lub dać odnośnik do innego tematu. Pozdrawiam.
Tak to borowik ceglastopory, a przyrządzić go sobie możesz jak chcesz, tylko pamiętaj o dłuższej obróbce termicznej niż innych grzybków, bo inaczej noc możesz spędzić w ustronnym miejscu :)
Co do przepisów - jest dobry w każdym tradycyjnym wydaniu. Możesz suszyć, możesz marynować, możesz ugotować. Świetny jest także świeży, smażony na maśle.
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pozostaje ścisły po smażeniu/gotowaniu - taki na ząb:).
A przepraszam :) Czy zamierzasz suszone grzybasy pogryzać jak suchary, czy będziesz je przyrządzał w zupach, bigosach i innych potrawach, które to potrawy będą obrabiane termicznie :)