• Duże czerwone goląbki
#10383
od grudnia 2003
Buk.Kapelusz do 16 cm.Zapach przyjemny-owocowy?smak łagodny.Miąższ twardy,ścisły
FeSO4
KOH
KOH skórka
Razem z nimi rosły niemal takie same pokrojowo ale trzony nabiegłe czerwono
inna reakcja FeSO4
inna reakcja KOH na skórce
(wypowiedź edytowana przez mirki2 30.sierpnia.2013)
wydaje mi się, że pierwsze (z białym trzonem) to może być gołąbek różowy (jutrzenkowy) R. aurora (Krombh.) Bres. (velutipes Velen., rosea Quel.)
a ten drugi z różowym trzonem to jak w poprzednim wątku, R. lepida Fr. 1836 (=rosea Pers.)
ale czasem samej mi się ciężko w nich połapać, opisy ubarwienia trzonu, smaku i paru innych cech różnią się między sobą
sprawdź wysypy, dla 1-go powinien być białawy Ib, a dla 2-go jasnokremowy IIa
poniuchaj i posmakuj czy nie wyczuwasz mentolu lub truskawek u któregoś z nich
Wysypy białe lub jasnokremowe
#10392
od grudnia 2003
Obydwa. Jokoś gołąbki z tego dnia miały podobne wysypu i trzeba było się dobrze przyjrzeć aby je zauważyć-ni to białe ni to krem :-)
no nic to, ja jeszcze jutro przestudiuję obydwa gatunki, coby sobie uporządkować dane, może do jakichś wniosków dojdę ;)
Twardy miąższ w trzonie ma Russula lepida, R. aurora(velutipes)to kruchy grzyb.
Zdarzają się okazy R. lepida bez różu na trzonie.