Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Sarniak - bardzo gorzki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «

#230
od grudnia 2005

Znaleziony po połowie września. Cienisty las jodłowo - świerkowy z udziałem buka. Niektóre owocniki były niestety zniszczone przez jakichś pozyskiwaczy runa. Jeden z takich owocników wykorzystałem do sfotografowania hymenoforu i trzonu. Miąższ w kapeluszu po nadłamaniu po kilku minutach szarzał nieco z odcieniem różowawym. Smak bardzo gorzki, zapach przyjemny, jakby typowy "grzybowy", a może nieco mączny? Niestety, miałem lekki katar...




Czy to może sarniak szorstki (d. gorzki)- Sarcodon scabrosus ?

(wiadomość edytowana przez zygmunt 17.października.2006)

#1276
od sierpnia 2005

2006.10.03 12:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
ciekawe znalezisko. czy dobrze widzę, że nie ma łusek na kapeluszu , czy są bardzo małe?
jest jakikolwiek ślad fioletowego odcienia?
w atlasie Papouska Sarcodon scabrosus wygląda inaczej.
Sarcodon scabrosus ma wyraźne łuski na kapeluszu, ciemny trzon i niebieskawy w dolnej czesci [wg. ryciny w Daniel Dvorak , Perr Hrouda "Jezate Houby" Brno 2005]

#231
od grudnia 2005

Ha, i w tych szczegółach cały mój problem... Owocniki były raczej młode, pomimo swych sporych już rozmiarów. Najstarszy z nich, fot.2, mierzył sobie ok. 20 cm. Zarówno on, jak i ten pierwszy, miały spękania przypominające nieco strukturą podgrzybka złotoporego, bes śladu odstających łuseczek. A odcień fioletowy? Trudno uchwytny na tych obrobionych już fotkach, wykonywanych w głębokim, zielonym cieniu. Miały go w pewnym stopniu ciemne plamy na kapeluszach. Niebieskawy odcień przebija nieco na końcu trzona fot. 3, ale to już sugestia po przeczytaniu opisu ;-) Jedynie ten zdecydowanie "goryczakowy" smak...

#4067
od maja 2003

2006.10.04 08:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Zygmunt, a przekrawałeś go "na długość" - wiesz jaki miał miąższ w trzonie? Szczególnie u podstawy? Nie znam go :-(

#233
od grudnia 2005

Aniu, niestety, w terenie jeszcze nie miałem świadomości o stopniu trudności w oznaczaniu tego rodzaju i znaczeniu przebarwiania się podstawy trzonu, choć były i zerwane owocniki. Wykonałem tylko przekrój fragmentu kapelusza - miąższ dopiero po kilku minutach lekko poszarzał z różowawym odcieniem. Będę za kilka dni na tym stanowisku, zobaczę, co da się jeszcze uzupełnić...

#280
od grudnia 2005

10 października powtórnie byłem na stanowisku, przed wieczorem, ale udało się zrobić kilka fotek. Na miejscu rosło sobie w najlepsze 9 owocników. 2 mniejsze były zupełnie niedawno przez kogoś zerwane i porzucone - w uczęszczanym miejscu to nic nowego... Zrobiłem przekroje jednego z nich.
Miąższ biały do samej podstawy trzonu.
Tak wyglądał po 1 min.:



A tak po ok. 5 min.:


Ze względu na różnice w ustawieniach barwy monitorów zaznaczę, że plamy na przekroju były popielate, wpadające w lekki fiolet.

A tak wyglądała skórka kapeluszy dwu różnych dojrzałych owocników:




W barwie kapelusza, o odcieniu myszato - brunatnym trudno się dopatrzeć śladów fioletu.
Hymenofor drugiego z zerwanych owocników:


I powierzchnia jego kapelusza:



Twardość miąższu i mięsistość owocników przypomina kolczaka obłączastego.
Smak znów skojarzył mi się z goryczakiem żółciowym. A zapach - miły, coś pomiędzy maślakiem sitarzem a borowikiem szlachetnym, ale dość słaby.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji