Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Podobny do tricholoma caligatum.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
i

#2250
od grudnia 2003

Ale czy to ta gąska?




Dwa owocniki na granicy starego i młodego lasu sosnowego.Miejsce nasłonecznione.Zapach b.przyjemny-bardzo przypomina mi śliwki suszone ale mniej intensywny i bardziej słodki.

#1268
od sierpnia 2005

2006.10.02 01:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
gąska krokodylowa [caligatum] ma skórkowaty pierścień na trzonie, a poniżej niego czerwonobrązowe paski lub łuski , a u twojej tego nie dostrzegam.[chyba że Ty dostrzegasz?] zapach ma słodkawoowocowy, podobny do zapachu kwiatów gruszy lub głogu[za E.Gerhardtem].Ogólnie rzecz biorąc wydaje się faktycznie podobny.

jest to kultowy grzyb w Japonii jako Matsu-take : http://cc.oulu.fi/~ehohtola/Anja_matsutake.jpg
http://classes.plantpath.wsu.edu/plp521/Matsutake%203.JPG
za wikipedią :
"...Matsutake (松茸, Tricholoma matsutake = syn. T. nauseosum) is the common name for a group of mushrooms in Japan, considered by the Japanese as the "king of autumn flavors". It has been an important element of Japanese cuisine for at least 1,000 years. The tradition of mushroom giving persists today in Japan's corporate world, and a gift of matsutake is considered special and is cherished by those who receive it.
Matsutake are hard to harvest and therefore the price is very high. Domestic productions of Matsutake in Japan have been sharply reduced over the last fifty years due to a pine nematode, and it has influenced the price a great deal. The annual harvest of Matsutake in Japan is now less than 1000 tons, and it is partly made up by imports from China, Korea, and Canada. The price for Matsutake in the Japanese market is highly dependent on quality, availability and origin. The Japanese Matsutake at the beginning of the season, which is the highest grade, can go up to $2000 per kilogram. In contrast, the average value for imported Matsutake is about $90 per kilogram.
The main recipes for matsutake are matsutake soup, matsutake rice, grilled matsutake, etc. Their magnificently spicy aroma, similar to cinnamon, enhances wild mushroom dishes and makes great recipes. The aroma lasts even after it is cooked. It is high in protein, low in fat and rich in vitamins B1, B2, and D, and is believed to have many beneficial health properties..."
i

#2252
od grudnia 2003

Żebym jeszcze wiedział,jak pachnie kwiat gruszy lub głogu...
Może dodam,że rosły głęboko w ziemi podobnie jak zielonki.


Fotki z drugiego stanowiska.
i

#2255
od grudnia 2003

Już wiem czym pachnie.Niemal identycznie jak przyprawa do zup w płynie 'Delikat"-bo takową używam :-)

#1270
od sierpnia 2005

2006.10.02 18:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
to niezła jazda. oto skład przyprawy "Delikat" :
papryka, majeranek, czosnek, curry, pieprz, liść laurowy, seler, tymianek, pietruszka liść, sól, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu, cebula suszona mielona, mąka pszenna, olej roślinny, ekstrakt drożdżowy suszony

#4120
od maja 2003

2006.10.08 10:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
A czy nie jest to zapach SELERA???
Podejrzewam Tricholoma apium.

#2288
od grudnia 2003

Kurczę!Wziąłem seler i powąchałem-to ten zapach.Czyli t.apium.Do zgłoszenia?

#4130
od maja 2003

2006.10.08 22:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
tak :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji