#46
od listopada 2004
Wszystkie gołąbki o łagodnym smaku i przyjemnym zapachu nadają się do jedzenia. Tak samo mleczaje (Lactarius).
P.S Używaj lampy błyskowej jeśli fotografujesz w pomieszczeniu.
Jaka mam pewnosc Marku, ze jest tak jak mozwisz - lagodny smak i zapach - rozne opinie w roznych atlasach czytalem i nie wiem co mam myslec. Czy wlasnie tak jak mowisz - lagodne i nie ostre wszystkie bez wyjatku (chodzi o golabki i mleczaje) sa jadalne... ciekaw jestem czy wszystkie na sobie wyprobowales? :)
#51
od listopada 2004
Wszystkie z pewnością nie, bo w pobliskich lasach rośnie tylko kilka gatunków. Ale jest jeden wyjątek - Russula aeruginea. Rośnie pod brzozami i sosnami, ma bladozielony kapelusz i pomimo ostrych w smaku blaszek jest jadalna. Jednak wszystkie znajdowane gołąbki sprawdzam na smak.
2006.10.01 18:11
wiola
pierwszy wygląda mi na gołąbek jasnożółty (jadalny - mało wartościowy, kolejne na gołąbki ochrowożółte - niejadalne.
#54
od listopada 2004
To dziwne, mam 3 książki o grzybach i w 2 z nich R. ochroleuca jest uważany za jadalny, w trzeciej jest uznany za niejadalny, ale w niej niejadalny jest również R. aeruginea, który zbieram od lat. A porównując ze zdjęciami w tym atlasie, to moje foto nie pasuje do żadnego.