Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
żółty gołąbek, jadalny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
i

#45
od listopada 2004

2006.09.28 04:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Argent (abrimaal)
Duży, około 8 cm, twardy, smak łagodny, jadalny. Czy to może R. ochroleuca??

#18
od września 2006

2006.09.28 10:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Witam Marek! Ja tez mam taki sam problem jak Ty. Czy to jest golabek modrozolty, a moze plowiejacy i czy jest jadalny? Kapelusz kruchej konstystencji, smak lagodny, blaszki dosyc szeroko rozstawione, trzon sztywny, jedrny, stabilny, bialy, Wysyp kremowy (tak mi sie wydaje w tym swietle). Grzyby te rosly w drzewostanie mieszanym (buk,dab,swierk). Przepraszam za jakosc zdiec, ale niestety byly robione pozna pora.

1
2
i

#46
od listopada 2004

2006.09.28 16:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Argent (abrimaal)
Wszystkie gołąbki o łagodnym smaku i przyjemnym zapachu nadają się do jedzenia. Tak samo mleczaje (Lactarius).

P.S Używaj lampy błyskowej jeśli fotografujesz w pomieszczeniu.

#26
od września 2006

2006.09.28 19:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Tomzik (tlukharp)
Jaka mam pewnosc Marku, ze jest tak jak mozwisz - lagodny smak i zapach - rozne opinie w roznych atlasach czytalem i nie wiem co mam myslec. Czy wlasnie tak jak mowisz - lagodne i nie ostre wszystkie bez wyjatku (chodzi o golabki i mleczaje) sa jadalne... ciekaw jestem czy wszystkie na sobie wyprobowales? :)
i

#51
od listopada 2004

2006.09.28 19:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Argent (abrimaal)
Wszystkie z pewnością nie, bo w pobliskich lasach rośnie tylko kilka gatunków. Ale jest jeden wyjątek - Russula aeruginea. Rośnie pod brzozami i sosnami, ma bladozielony kapelusz i pomimo ostrych w smaku blaszek jest jadalna. Jednak wszystkie znajdowane gołąbki sprawdzam na smak.

#0

2006.10.01 18:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

wiola
pierwszy wygląda mi na gołąbek jasnożółty (jadalny - mało wartościowy, kolejne na gołąbki ochrowożółte - niejadalne.
i

#54
od listopada 2004

2006.10.02 01:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Argent (abrimaal)
To dziwne, mam 3 książki o grzybach i w 2 z nich R. ochroleuca jest uważany za jadalny, w trzeciej jest uznany za niejadalny, ale w niej niejadalny jest również R. aeruginea, który zbieram od lat. A porównując ze zdjęciami w tym atlasie, to moje foto nie pasuje do żadnego.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2006 « Archiwum 2006 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji