Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
GREJ297485
i

#10170
od grudnia 2003

Buk,brzoza.Kapelusz 4 cm.zapach przyjemny,smak łagodny.Wysyp kremowy.


Od prawej FeSO4 KOH u nasady trzonu,KOH na skórce

#429
od listopada 2008

2013.07.28 17:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
na początku skojarzył mi się z g. błotnym (Russula paludosa), ale wysyp nie ten (IIIa-c) ...
potem R. velenovskyi, ale tu też wysyp musiałby być ciemniejszy niż kremowy, też IIIa-b do IIIc (rzadko ten ciemniejszy)
i tutaj też jest kłopot, bo wg Romagniesi'ego nie ma literki b, więc nie wiem jak to traktować...
reakcję z FeSO4 określiłabym jako jakiś odcień brązu, w notatkach mam jeszcze szaro-różowy, brązowo-pomarańczowy lub brązowo-szary, dla mnie byłby to brązowo-pomarańczowy
obydwa pasują po makro, ale wysyp musiałby być ciemniejszy, po wielkości kapelusza jednak bardziej ten drugi, poza tym R. paludosa rośnie pod iglastymi, no i oczywiście to tylko strzał

(wypowiedź edytowana przez wink 28.lipca.2013)

(wypowiedź edytowana przez wink 28.lipca.2013)
i

#10179
od grudnia 2003

Powiem tak.Przyjrzałem się jeszcze raz tej kartce z wysypem i jest bardziej niż kremowy :-)
Gerhardt pisze-R.velenovskyi ma ostrza blaszek bliżej krawędzi zewnętrznej często czerwonawe.Dołączam zbliżenie

#432
od listopada 2008

2013.07.28 23:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
widziałam krawędź blaszek, bo sobie wcześniej powiększyłam, to może być on, ale jak to się mówi mikroskop ;)

#2835
od listopada 2008

2017.01.17 21:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Russula velenovskyi











« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji