wysypu nie masz, jak sądzę?
a smak po jakimś czasie nie stawał się nieco ostry?
jeśli nie, a nawet smakował słodkawo lub orzechowo, to on mi trochę wygląda na młodego g. oliwkowego (R. olivacea), pomimo, że nie widać zmarszczeń na skórce, ale widać b. słabą fioletowo-różową poświatę (1 fotka z lewej str. kap.)
warto byłoby sprawdzić inne reakcje np. z fenolem
następny typ: gołąbek oliwkowiejący/ siwooliwkowy Russula postiana (=R. olivascens)
ta fioletowa poświata też by tu pasowała, tak jak i płatowaty brzeg, chociaż przy takim młodziaku nie ma co oceniać
tylko z zapachem i smakiem byłby kłopot, bo wg. Skirgiełło zapach słaby, niemiły lub go brak, a smak najpierw łagodny, potem z ostrawą nutą
w obydwu przypadkach miąższ może szarzeć lub brązowieć