• Pieczarki o żółknącym miąższu
Znalazłam kilka pieczarek. Ich miąższ po uszkodzeniu żółknie, ale nie mają brzydkiego zapachu typowego dla pieczarki karbolowej. Czy to jakieś jadalne grzyby? Nie jestem pewna, czy pieczarki z obu zdjęć to ten sam gatunek, ponieważ rosły one dość daleko od siebie i te z pierwszej kępki były znacznie większe.
Znalazłam kolejne stanowisko pieczarek o żółknącym miąższu. Miąższ żółknie, ale nie intensywnie. U podstawy trzonu widoczna bulwa.
Być może w identyfikacji pomoże przekrój młodego owocnika. Blaszki mają podobny kolor, co u starszych owocników, tylko jaśniejsze (beżowo-szare). Popękane kapelusze to prawdopodobnie skutek suszy.
Podczas gotowania nie poczułam żadnego odpychającego zapachu nawet gdy specjalnie stałam przy kuchni, aby wdychać opary.