bio-forum.pl

Muchomor i pieczarka

bez logowania - można przeglądać
#4

od lis.2012
#0

1. Muchomor i pieczarka
6.cze.13 09:38
Ewa "Anna73"

Muchomor rósł w trawie obok buków i sosen. Początkowo sądziłam, że to biaława odmiana muchomora zielonawego. Nie ma jednak charakterystycznego zapachu dla tego gatunku muchomora. Nie jest to też jadalny muchomor czerwieniejący, bo jest za jasny i nie czerwienieje. Próby smakowej nie zrobiła, z obawy, że trujący.

Drugi grzyb to na pewno jakiś gatunek pieczarki. Cały owocnik po uszkodzeniu żółknie, ale nie ma brzydkiego zapachu. Blaszki były jasne, ale następnego dnia zrobiły się jasno brązowo-szare. Czy to niejadalna pieczarka karbolowa, czy jadalna-zaroślowa lub polowa? Po czym odróżnia się jadalne pieczarki o żółknącym miąższu od tej niejadalnej?

(wypowiedź edytowana przez Anna73 06. czerwca. 2013)

od sie.2006
#0

2. Muchomor i pieczarka

Jeśli blaszki w dojrzałym owocniku nie były brązowe to rozważ jeszcze rodzaj Leucoagaricus. Oczywiście mówię o drugim zdjęciu.

od maj.2009
#0

3. Muchomor i pieczarka

Co do muchomorów to musisz podawać więcej cech, tym bardziej, że z dokumentacji zdjęciowej trudno cokolwiek wyczytać:- (

Przynajmniej:

- jaki pierścień (prążkowany, gładki, obrzeże przebarwione czy nie itd)

- brzeg kapelusza (karbowany czy nie)

- widok bulwki

- i wiele innych

bez tego ani rusz.

Przynajmniej podaj jaki był odcień kapelusza, na pewno jasny ale czy biały?

- niestety ze zdjęcia nie widać.

Porównaj z cechami muchomora plamistego, potrafi być bardzo zmienny.

od lis.2012
#0

4. Muchomor i pieczarka
6.cze.13 13:27
Ewa "Anna73"

Kapelusz u muchomora na pewno nie był biały, tylko taki jak na zdjęciu-bardzo jasny kremowy, różowy. Niestety o pierścieniu nic więcej nie powiem, bo grzyb został w lesie.

Mogę za to napisać coś o pieczarce, którą zabrałam do domu. Teraz grzyb jest trochę podsuszony i wygląda jak zwykła pieczarka. Jak był świeży, to żółknął, ale po kilku minutach odcień ten znikał.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji