to JEST gołąbek, ale daj jeszcze na wszelki wypadek przekrój pionowy proszę.
#3314
od sierpnia 2002
gołąbek.
młode, zamknięte, kuliste - do marynaty. Większe na patelnie i usmazyć na masełku z solą, lub pokroić na kawałki i na sosik !!
To najprawdopodobniej gołąbek modrożółty. Na pewno natomiast gołąbek - możesz jeść spokojnie, jeśli jest łagodny w smaku.
Dla gołąbków ważna jest zasada, że łagodne w smaku są jadalne.
Kolor wysupu sprawdza się kładąc kapelusz na kilka godzin na kartkę blaszkami do dołu i czekając aż zarodniki SAME się wysypią :-)
Dzięki wielkie wam za odpowiedź. Tak swoją drogą to aż dziwnie się czuje ponieważ chodząc dzisiaj po lesie widziałem tych gołąbków dosłownie kosmiczną ilość. Wszędzie, czasem w stadach po 40 50 sztuk. Wiele z nich było skopanych przez poprzednich grzybiarzy więc podejrzewałem, że to jakieś niejadalne grzyby.