bio-forum.pl

mleczaj rydz?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. mleczaj rydz?
12.wrz.06 16:53
Agnieszka Sieraczkiewicz ("smak_klasyki")
mleczaj rydz?

Witam, na jednej z wypraw znalazłam oto takie cudo jak na zdjęciu niżej. Występuje gromadnie, w dużej (!) ilości, momentami nie mogłam się ruszyć z miejsca, żeby na żadnego nie nadepnąć. Proszę o pomoc w identyfikacji tego grzyba, wydzielał białe mleczko o łagodnym smaku, cały grzyb jednolitego koloru, można go było znaleźć w lesie niemal każdego rodzaju. Podejrzewam, że może to być mleczaj rydz, problem w tym, że nie zieleniał w uszkodzonych miejscach. Wysyp zarodników biały. Pozdrawiam.

od kwi.2004
#0

2. mleczaj rydz?

Nie jest to rydz, a który z mleczai - nie wiem.

od wrz.2006
#0

3. mleczaj rydz?

Rydz odpada: (

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. mleczaj rydz?
12.wrz.06 17:34
Agnieszka Sieraczkiewicz ("smak_klasyki")

Grzyb widmo!:-) A już myslałam, że wyniesiemy z chłopakiem kilka koszyków.

od sie.2006
#0

5. mleczaj rydz?

Mam to samo u siebie, od groma ich jest i też nie mogę zidentyfikować. Ale w smaku nie był zbyt przyjemny. Też dęby i sosna. W każdym razie nikt go nie zbiera, więc zdecydowanie niejadalny.

od maj.2003
#0

6. mleczaj rydz?
12.wrz.06 19:47
Anna Kujawa "AniaK"

To najprawdopodobniej mleczaj dębowy (m. miły) - Lactarius quietus.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. mleczaj rydz?
12.wrz.06 20:01
marek wasiński ("kiero")
rydz mleczaj?

to nie jest rydz.

rydz mleczj wygląda tak

od sie.2006
#0

8. mleczaj rydz?

To może być faktycznie Lactarius quietus, widzę, że najczęściej występuje w wersji brązowej (i takie też spotykam, zwykle młode), ale właśnie wyczytałem, że są też wersje różowe - bo jednak duże grzyby widuję w wersji różowiutkiej. Nie ma jak tego rozstrzygnąć, trzeba by pewnie mikroskopu użyć. Nie wiem jak smakują pluskwiaki (żeby jeszcze pisali w atlasach, które pluskwiaki) i nie zamierzam tego sprawdzać aby porównać:-)

od sie.2006
#0

9. mleczaj rydz?

Lactarius quietus odpada: przecież mleczaj miły pali w ozorek aż miło:-) W mleczajach jest podobna zasada, co w gołąbkach: pali - do widzenia. Łagodny - do koszyka. PRAWIE WIEM, co Agnieszka zebrała, ale ani rusz nie ogę sobie przypomnieć nazwy łacińskiej ani polskiej. A dziś jestem zbyt leniwy, by szukać. Nie orzeknę, że JADALNY (nie oznaczając), ale jadalny to on jest. Ale to tylko mój domysł i w żadnym wypadku proszę się nie zasłaniać moją opinią, gdyby rodzina spożywająca owego grzybka poległa. Jak sobie przypomnę, o jakiego grzyba chodzi, to dam znać. Jadalny na 99%, sam się tym zajadałem przed paru laty, ale dziś skleroza mnie dopadła...

Zresztą tyle wokół borowików, że blaszkowce w ogóle mnie nie podniecają...

od sie.2006
#0

10. mleczaj rydz?

Hmm... mnie palił, aż miło (to dobrze, bo potwierdza moje przypuszczenia, że to jest to). Ale w jednym z atlasów pisze, że ma smak łagodny. Mało tego, piszą też, że Lactarius quietus jest jadalny po usmażeniu (kwestia poprawy smaku).

od maj.2003
#0

11. mleczaj rydz?
12.wrz.06 22:22
Anna Kujawa "AniaK"

L. qiuetus pali?? No nie pali właśnie.

od wrz.2006
#0

12. mleczaj rydz?
19.wrz.06 12:39
JANEK "urma1"
ten po lewej co to jest??

Pozdrawiam all

na zdjęciu które dołączylem po prawej stroni jest rydz jednak prosił bym o odpowieź co to jest po lewej, różnica między nimi była taka że po nacięciu trzona nie robi się on taki czerwony a i cały trzon jest białawy

Może tak wygląda świeżo wysiany rydzyk??

bardzo proszę o odpowiedź

(wiadomość edytowana przez urma1 19. września. 2006)

od kwi.2006
#0

13. mleczaj rydz?

Ania ma zawsze rację! :) Lactarius quietus na bank u Agnieszki! Teraz troszkę już w lasach przysycha, ale to on. Nadal jest go pełno. A u Janka nie mam pojęcia...

od sie.2006
#0

14. mleczaj rydz?

JANEK - załącz jeszce zdjęcie kapelusza od góry może to jest Mleczaj omszony (Lactarius pubescens)? Rydz to na bank nie jest:-)

od wrz.2006
#0

15. mleczaj rydz?
19.wrz.06 21:09
JANEK "urma1"
rydz czy nie? jeśli można z tego wywnioskować

Ok Albert dołączam zdjęcie tych dwóch grzybków, dodam tylko ze przechowałem je w zamrazarce ale to nie ma chyba jednak jakiegos większego znaczeia na ich wygląd

wydaje mi się tylko że ten po prawej jest taki sam o jakim pisze marek wasiński a to jest rydz jadalny

od mar.2006
#0

16. mleczaj rydz?

Ten pierwszy, to mleczaj wełnianka - Lactarius torminosus. Jest niejadalny, a nawet trujący!

(wiadomość edytowana przez grzegorzww 19. września. 2006)

od wrz.2006
#0

17. mleczaj rydz?
20.wrz.06 09:26
JANEK "urma1"

;) dziękuje za odpowiedź ale prosze jeszcze aby ktoś potwierdził czy rydz po prawej stronie jest jadalny

od lis.2005
#0

18. mleczaj rydz?
20.wrz.06 09:30
Marek Ciszewski "grant"

Ten po prawej jadalny... Smacznego...

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

19. mleczaj rydz?
21.wrz.06 19:31
Adam P ("sap30")

Ten po prawej jest jadalny (mleczaj rydz). Właśnie dzisiaj zjadłem ich całą patelnię usmażonych na maśle. PYYYYYYYCHA!!!

A propos - smażymy kapelusze, a do czego można użyć trzonki?

od sie.2002
#0

20. mleczaj rydz?
21.wrz.06 19:37
"pimpek"

Smaż trzonki!!

od wrz.2006
#0

21. mleczaj rydz?

Adam

Polecam przepis "laurenta" na trzonki rydzów-bardzo smaczne (próbowałem)

Znajdziesz go w dziale - Grzybobranie-Małopolska.. gdzie są grzybki.. lub poprostu usmaż jak to radzi pimpek

Smacznego

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

22. mleczaj rydz?
21.wrz.06 21:30
Adam P ("sap30")

Dzięki!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

23. mleczaj rydz?
24.wrz.06 21:31
Adam P ("sap30")

"Nauczyłem się" wklejać zdjęcia.

Przesyłam zatem fotkę rydzów o których pisałem wyżej.

To działa...

od gru.2003
#0

24. mleczaj rydz?

Rydz z białym mleczkiem???

od wrz.2006
#0

25. mleczaj rydz?

To rydze... po dokładnym umyciu tak właśnie wyglądają. No i te "zasinienia" 100% rydze- :)))

Smaczne były? (głupie pytanie co?)

od gru.2003
#0

26. mleczaj rydz?

Mi to wygląda na świeżo obciete trzonki... nie wpadłem na to, że były myte...

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

27. mleczaj rydz?
25.wrz.06 06:36
Adam P ("sap30")

Były myte, były myte (mleczko było pomarańczowe), no a smaczne były bardzo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji