Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Podgrzybek złotawy
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 03 lutego 2013) «

#1
od listopada 2012

Nazbierałam jesienią, ususzyłam, ale na razie leżą bo chciałabym się upewnić, że to dobry grzybek. Mam kilka atlasów ale zdjęcia tak się różnią, że głupieję. W Internetowych też. Raz piszą ,że złotawy sinieje po złamaniu gdzie indziej, że niezmienny. Ludzie, których spotkałam powiedzieli, że to "gęsie pępki" ale to pewnie lokalna nazwa no i też nie wiem czy właściwa.g1g2g3g4g5

#3986
od maja 2009

2013.01.02 09:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Faktycznie są zmienne, ale bez obaw, na pewno są to podgrzybki (Xerocomus), więc jak najbardziej jadalne:-)
Nie ręczę, że wszystkie to podgrzybki złotopore (złotawe), wśród nich mogą być podgrzybki zajęcze, ale to i tak nic nie zmienia pod względem przydatności do spożycia.

#2
od listopada 2012

Dziękuję. Zaczęłam się obawiać, kiedy dociekając co to z grzyb przeczytałam, że nie wszystkie podgrzybki są jadalne. Wikipedia właściwie podaje nazwę borowik złotawy a wśród borowików to przecież i trujące są.

#3988
od maja 2009

2013.01.02 13:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Nie jest tak źle, w zasadzie żadnym z borowików nie otrujesz się, w najgorszym przypadku może przydać się "stoperan" :-)))

Pozwoliłem trochę sobie na żartobliwy komentarz a prawda jest taka, że wśród naszych borowików nie znajdziesz mocno toksycznych , jedynie ciężkostrawne i wywołujące zaburzenia pokarmowe, ale te występują raczej rzadko i wyraźnie odbiegają wyglądem od tych zbieranych pospolicie.
Nie jestem specem w tym rodzaju ale dobrze unikać borowików kolorowych do których należy między innymi b. szatański, który też nie jest aż taki groźny a na dodatek spotkanie go jest bardzo trudne.

Dobrze jednak, że pytasz bo do grzybów należy podchodzić z dużą rozwagą, dawców wątroby mamy bardzo mało.

#3
od listopada 2012

To co piszesz jest dla mnie pocieszające.

Z drugiej strony są przecież grzyby niejadalne ze względu na smak, mogące ponoć nawet w małej ilości zepsuć całą potrawę a tego też lepiej uniknąć (zwłaszcza przy Wigilijnym stole:))

Tu znalazłam podobny, który ktoś oznaczył jako trujący a bardzo mi przypomina moje znalezisko:
http://ciekawegrzyby.blogspot.com/2012/11/borowik-grubotrzonowy.html

#3989
od maja 2009

2013.01.02 15:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
No nie! - aż tak podobny to nie jest, ... i też tak do końca nie wiadomo czy jest trujący, zdania są podzielone, ale lepiej nie próbować.
Ale tak jak poprzednio wspominałem, kolorowe borowiki lepiej omijać jeśli się nie jest w temacie.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 03 lutego 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji