Dział poświęcony wyłącznie grzybom z rodzaju Hygrocybe (wilgotnica) oraz Camarophyllus (kopułek) - łączonemu wraz z wilgotnicami w jeden rodzaj. Aby zwiększyć szansę na oznaczenie znalezionych wilgotnic oprócz dokonania czynności wymienionych
tutaj, należy
dokładnie udokumentować niżej wymienione cechy owocników:
- kolor kapelusza (młodego owocnika, starego owocnika, czy zmienia się po wysuszeniu),
- czy kapelusz jest suchy czy lepki, gładki czy łuseczkowaty (cecha widoczna pod lupą),
- kolor trzonu, wygląd podstawy trzonu (czy są ślady grzybni, czy nie),
- czy trzon jest suchy czy lepki,
- kolor blaszek, kolor krawędzi blaszek (czy są jaśniejsze, czy ciemniejsze od reszty, czy takie same jak cała blaszka - jest to również cecha lepiej widoczna pod lupą),
- czy blaszki są wolne, czy przyrośnięte (jak? wąsko/szeroko), czy zbiegające,
- miąższ - jakiego jest koloru, czy zmienia barwę, czy czernieje (słabo/mocno), zapisać jak szybko.
- zapach (najlepiej sprawdzać zamykając na jakiś czas w plastikowym pudełku i wąchać tuż po otwarciu [może być np. zapach miodowy]),
- smak (u niektórych gatunków może być gorzki).
Najlepiej jest
napisać notatkę w terenie (pamięci nie zawsze można ufać), czyli obowiązkowo zaopatrujemy się w długopis i notes ;-)
Koniecznie należy wykonać
dobre zdjęcia (tak, aby w/w cechy było widać).
Dobrze jest też zebrać trochę mchu rosnącego w bezpośrednim sąsiedztwie (taki materiał zawsze stanowi pewną informację o środowisku).
Nie ma większego sensu wykonywanie wysypu zarodników w celu sprawdzenia jego koloru - wszystkie wilgotnice mają biały wysyp. Przynajmniej to można sobie darować ;-)))
Natomiast
koniecznie należy
zebrać i zasuszyć owocniki - ale o tym chyba wszyscy zainteresowani wiedzą.
Mając te wszystkie informacje można +/- określić, jakie gatunki wchodzą w grę i przystąpić do analizy cech mikroskopowych.
To tyle - pytania i uwagi odnośnie kącika kierować do
Sebastiana Pintscher'a.