2006.09.10 15:57
Irek
Moim zdaniem czernidłak pospolity.
Na pierwszych dwóch zdjęciach jest czernidłak pospolity. Na trzech kolejnych - kołpakowaty. Tadeusz, na tym forum jest pewna grupka bardzo chwaląca sobie smak kołpakowatego (młodziutkiego). :-)
Nooo:)niedawno wszamałem kilka kołpaków na masełku:-]
Dziękuję Aniu, nie skorzystam. Szczególnie po tym jak zobaczyłem kapiącą czarną maź z kapelusz kołpakowatego. Wrażenie szokujące...
To jest pyszne i jada się, gdy jest zupełnie białe.
A propos: podobno kołpakowatego JEDNAK można zakrapiać, a pospolitego nie.
W moim najnowszym (2006) Atlasie Grzybów jest to potwierdzone.
#65
od sierpnia 2006
Wiwat kołpakowate :-) Dobre grzybki i dobrze schłodzony zywczyk - to jest mniam :-) Zwłaszcza, jak się do mojego lasu zwalą znajomi
#118
od września 2004
No dokładnie, pierwsze to pospolite, i nie zalecam alkoholu:) a kolejne trzy zdjęcia to kołpakowate - mniam pychotka. Właśnie dziś przyniosłem pół kosza, już marynata zrobiona, 6 słoików poszło w ruch:D Będzie wyżerka!!!