2006.09.09 16:14
pirus777
To maślak pstry...jedz spokojnie
Wspaniały grzybek! Dużo twardszy od "zwykłych" maślaków i MNIEJ zaczerwiony. Można nawet stwierdzić, że bardzo rzadko. Jedyną jego "wadą" jest brzydki (?) kolor po ugotowaniu. Ja nazywałem te grzybki "Bagniakami" ale od dzisiaj się poprawię i będzie to "Pstry"!
#63
od sierpnia 2006
A w moich stronach na maślaka pstrego mówią "suchy wojtek". Albo "pociecha". Bo faktycznie grzybek jadalny, ale bez wystrzałowego smaku i aromatu. Dobry na pocieszenie :-) Iwona, naprawdę nie znalazłaś w dobie ogólnego wysypu żadnego borowika ani podgrzybka? Aż sie wierzyć nie chce :-)
Ależ znalazłam. :) Całkiem sporo prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy. Te maślaki pstre zabrałam z lasu raczej z ciekawości, bo nie znałam ich wcześniej.