Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
gąsówka mglista?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 listopada 2012) «

#183
od listopada 2008

2012.10.29 21:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
las/ park i rozne lisciaste wzdluz rzeki
duze, masywne, szerokosci dloni, rosly w duzej grupie, w rzedzie
zapach dziwny, nie okresle

#3844
od października 2007

2012.10.29 22:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Tak.

#334
od lipca 2008

2012.10.31 23:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Zapach starej, stęchłej, wilgotnej piwnicy

#2
od listopada 2012

2012.11.09 20:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Smacznego! Najlepsze są w mieszance z innymi grzybami, ale moga być same. Miąższ kapelusza miękki, a zapach znika po ugotowaniu.
i

#651
od lipca 2005

2012.11.09 23:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Włodek Chojnacki (woody)
Gminder pisze, że zawarta w gąsówce mglistej nebularyna może powodować mutacje genów, proponuje więc uznać ją za trującą. Ja nie będę jadł, bo nie jest aż tak smaczna, żeby ryzykować.
i

#9645
od grudnia 2003

lepiej skonsumować pyszną Lepista personata
teraz jest na nie pora :-)

#3887
od maja 2009

2012.11.10 10:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Nie będę przekonywał do konsumpcji gąsówki mglistej ale w tym roku postanowiłem ją spróbować.
Jeśli chodzi o walory smakowe (oczywiście w marynacie) to muszę przyznać, że jest bardzo smaczna i w następnym roku na pewno również skuszę się na nią, tym bardziej, że mam miejsca gdzie można ja dosłownie "kosić".
Co do zapachu, to faktycznie, podczas gotowania zasmrodziłem na kilka godzin całe mieszkanie, nie pomogła nawet wentylacja włączona na "full". W tym momencie trochę zwątpiłem w sens tego co robię, ale że szkoda mi było już wniesionej pracy więc postanowiłem jednak dokończyć to co zacząłem.
Warto było! ... w marynacie przykry zapach zupełnie zanika, a grzybki w smaku są słodkie i o delikatnej konsystencji:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 listopada 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji