#782
od maja 2006
Tak to podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus,
przynajmniej moim zdaniem :-)
A ta "gąbka" hymenoforem się nazywa
Pozdrawiam - piotrek
#1445
od kwietnia 2004
To jest podgrzybek, ale nie zajączek tylko złotopory (d. złotawy) Boletus chrysenteron Bull. = Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.
2006.09.02 17:31
Barbara
Dziękuję, mam rozumieć że jest jadalny?
#1449
od kwietnia 2004
Tak. Jadalny, ale one najczęściej jednak są zaczerwione.:(
Zdrowe, dodaję do innych grzybów.
#378
od kwietnia 2006
Marek ma rację, a zajączek ma zamszowy kapelusz (nieco). Są specyficzne (złotawe), gdyż mają lekko kwaskowy smak, ale oczywiście jadalne, tak jak Marek napisał. pozdrawiam.
#22
od sierpnia 2006
Zdecydowanie podgrzybek złotopory. Kwaśny w smaku, kwaskowaty zapach. Trzeba dodać parę kulek ziela angielskiego, laurki i jałowca, żeby smakował z patelni :-) I oczywiście cebulki nigdy dość :-) Suszyć też go można. W czasie wysypu (a teraz właśnie jest wysyp złotoporych) nie ma sensu mieszać go z innymi grzybami. Najlepszy do marynowania. Ocet i przyprawy uczynią go równie szlachetnym w smaku, jak podgrzybki czy prawdziwki ze słoika. Ja to-to głównie marynuję :-)