Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to rydz?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 04 września 2012) «

#1
od września 2012

2012.09.02 16:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Lovisa
Mieszkam na Islandii i mamy tu oto takie grzyby podobne do rydzow... A moze to rydze? Sa w kolorze pomaranczowym.
Po scieciu nozka w przekroju przypomina rurke z ktorej wyplywa bialawy sok. Sok ten jest gorzkawy w smaku..
Dodam ze z 10 lat temu zjadlam te pomaranczowe grzyby i nic mi nie bylo ale gotowane byly conajmneij 3 razy i pozniej poddane procesowi solenia. Bardzo nam smakowaly. Dopieo po zjedzeniu znajoma powiedziala ze to byly trujaki... hmmm....

rydze?rydze?

(wypowiedź edytowana przez lovisa 02.września.2012)

#627
od września 2004

rydze to raczej nie są bo na Islandii nie ma odpowiednich partnerow mikoryzowych tj. sosny, jodły lub świerka
to jakiś mleczaj Lactarius

#2
od września 2012

2012.09.02 20:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Lovisa
Moze tych drzew nie ma ale jest bardzo duzo innych choinek.. Sprawdzilam w wikipedii i faktycznie to jest jadalny grzyb... Czyli tylko isc i zbierac i zasolic! Byly naprawde rewelacyjne. Dzieki za odpowiedz!

#5499
od września 2006

2012.09.02 21:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Są kraje, gdzie jada się wszystkie grzyby, które mają blaszki i mleczko, po uprzednim przetworzeniu, między innymi przez solenie. Sprawdź przepisy z kuchni rosyjskiej.

#9332
od grudnia 2003

Wygląda na mleczaja grabowo-dębowego

#629
od września 2004

a ja nie napisałem jaki to mleczaj i nie wiem co znalazłaś a raczej na temat jakiego mleczaja czytałaś w wikipedii, bo mleczajów jest bardzo dużo gatunków...
a swoją drogą to gratuluję 'odwagi' w kosztowaniu nieznanych grzybów ... ja bym nie ryzykował wszak wątrobę mamy tylko jedną
a jakie choinki są na Islandii?

#3571
od maja 2009

2012.09.03 10:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Mirku! z całym szacunkiem ale m. grabowo-dębowy nie jest tak "włochaty", pewnie nie spojrzałeś na pierwszy plan gdzie wyraźnie widać bogate włoski na kapeluszu.
Jeśli już miałbym obstawiać, to raczej stawiałbym na mleczaja wełniankę, o ile są tam brzozy???
Jeśli tak to w sumie gatunek jadalny o ile wyługuje się mleczko.

Jakby nie mieli tam lepszych grzybów?
i

#634
od stycznia 2009

2012.09.03 12:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej Sas (andrzej528)
Wg dziennika Lasy Polskie:
"Główne gatunki lasotwórcze Islandii:
- modrzew syberyjski (Larix sibirica) – 29 %
- brzoza omszona (Betula pubescens) – 29 %
- świerk sitkajski (Picea sitchensis) – 12 %
- sosna wydmowa (Pinus contorta) – 10 %
- topola alaskańska (Populus trichocarpa) – 6 %,
- wierzby (Salix sp.) – 3 %
- świerk Engelmana (Picea engelmannii) – 2 %,
- olcha sitkajska (Alnus sinuata) – 2 %,
- świerk Lutza (Picea lutzii) – 1 %,
- brzoza brodawkowata (Betula pendula) – 1 %
- pozostałe gatunki (ok. dwudziestu) – 3 %."

http://www.lasypolskie.pl/sekcja-928.html
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 04 września 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji