Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj, jaki?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 04 września 2012) «
i

#32
od lipca 2009

2012.08.25 19:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Mleczaj z białym mleczkiem.





#781
od marca 2006

Jakby pod: MLECZAJ SMACZNY podchodziło :-)
i

#33
od lipca 2009

2012.08.25 22:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Poczytałam o nim i w sumie faktycznie pasuje, szczególnie, że zapach ma taki dziwny, lekko nieprzyjemny, może i trochę śledziowy, jak to jest opisywane.
i

#34
od lipca 2009

2012.08.26 13:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Jeszcze jeden, dzisiejszy. Wygląda mi na mleczaja smacznego. Mleczko białe, lepkie i śmierdzące :)


#3547
od maja 2009

2012.08.26 15:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Ada! - niech Cię tylko nazwa nie zwiedzie, jadalny ale, ... "smaczny" ???

#35
od lipca 2009

2012.08.26 15:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Jeść ich nie mam zamiaru, śmierdzące mleczko mnie odpycha ;)

#9287
od grudnia 2003

Zapach ryby zanika podczas obróbki cieplnej a smażone są bardzo dobre...

#3549
od maja 2009

2012.08.26 17:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Wybacz Mirku! - ale nie podzielam Twojej opinii, dla mnie ani konsystencją, ani smakiem nie przypadły do gustu:-(
Mojej rodzinie też.

#36
od lipca 2009

2012.08.26 17:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Hmm, no jeśli ten zapach zanika, to może nawet spróbuję, żeby się przekonać czy mi przypasuje :)

#3550
od maja 2009

2012.08.26 17:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Niezbyt przyjemny posmak pozostaje, a miąższ suchy jak trociny:-((((((((((((((
i

#782
od marca 2006

Ja te KRÓWKI bardzo lubię, baaaaardzo! :-)
Ale jest taka na nie reguła: należy je zbierać do koszyka z całym, nieuszkodzonym trzonem i kapeluszem - owocniki nie będą wtedy pozbywały się mleczka już podczas leśnego spacerku.
W domu je myję, następnie odcinam trzony i natychmiast kładę na rozgrzaną patelnię, gdzie puszczają "krowie mleczko". :-)
Zapach niedługo mija podczas obróbki cieplnej, a rozkosz w buzi pozostaje na długo oraz przychodzą do głowy marzenia o jak najszybciej znalezionych następnych owocnikach :-)

#9288
od grudnia 2003

Dokładnie tak jak pisze Waldek.Dodam,że smażę na maśle klarowanym i tylko dodaję soli i pieprzu.

#3551
od maja 2009

2012.08.26 21:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
To Wy dopiero teraz to mówicie, jak już praktycznie u mnie po sezonie na nie.
Smażyłem tradycyjnie, ale nie zaszkodzi ten proces trochę zmodyfikować.
Chociaż wielkiej rewelacji po nich nie oczekuję, ale poza odrobina pracy, nic mnie to kosztować nie będzie, więc przy najbliższej okazji spróbuję:-)
i

#37
od lipca 2009

2012.08.27 15:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada (ediada)
Ok, spróbowałam i trzeba przyznać, że faktycznie jest smaczny :)
To jeszcze tylko pytanko - jakiś mleczaj jest do niego podobny, czy lepkie i śmierdzące mleczko wskazują jednoznacznie na niego?

#783
od marca 2006

Tak obficie "doi się śledziowe mleko" tylko z tej właśnie KRÓWKI. :-))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 04 września 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji