Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Dwa czerwone gołąbki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 sierpnia 2012) «
i

#126
od października 2005

2012.08.16 23:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dominik Mowczko (natas)
Las mieszany, smak trzonu jak i kapelusza łagodny, zapach słaby. Nie pieką, nie są gorzkie ani nie maja przykrego zapachu. Tron białawy z lekkim odcieniem czerwono-różowym. 0
1
2
3
Co to za gołabki i czy są jadalne?
Czy tą samą zasadę wykrywania jadalnych mleczajów stosuje się także do gołąbków?

#9277
od maja 2003

2012.08.17 08:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie wiem jakie to gatunki, ale zasada "mleczajowa" obejmuje także gołąbki. Łagodne można jeść.
i

#586
od września 2008

a mleczaje gorzkie (nie wszystkie) po wymoczeniu 24 h w wodzie a czasem dwa dni tez mozna usmazyc
absolutnie nie gotowac - odradzam
A ten gołabek na pewno będzie ok - smacznego
Może to płowiejący lub błotny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 sierpnia 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji