Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
gołąbek skórka oliwkowa
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 sierpnia 2012) «

#19
od listopada 2008

2012.08.15 20:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
2012-08-15, Mazowsze, las mieszany (dab, sosna, swierk, brzoza)
zapach prawie niewyczuwalny, smak lagodny, nieco 'tepy'
przypuszczam, ze moze byc niejadalny, ale chcialabym sie upewnic

#3708
od października 2007

2012.08.16 17:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Tu postawił bym na gołąbka grynszpanowego.

#37
od listopada 2008

2012.08.16 18:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
a czy tutaj moge spytac o odczynniki?
tzn. przeszukujac forum znalazlam informacje ze KOH moge zastapic soda oczyszczona (wodoroweglanem sodu), NaOH tez?
a jak jest z kwasami? mozna zastapic hydroksykwasami? reakcje beda miarodajne?

#1245
od września 2005

Sodą - nie, sodą kaustyczną (NaOH) - tak.
Zależy jakie kwasy, nie zawsze wszak chodzi o odczyn, czasem o jakieś inne własności (np.: utleniające, jak w przypadku reakcji Schaeffera).
Zresztą nawet na odczyn kwaśny hydroksykwasy będą raczej za słabe...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 sierpnia 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji