Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
gołąbek
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 sierpnia 2012) «

#18
od listopada 2008

2012.08.15 20:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
2012-08-15, Mazowsze, las mieszany (dab, sosna, swierk, brzoza)
zapach prawie niewyczuwalny, smak lagodny
ze zdjec w atlasie przypomina Russula vesca
no i czeka na zjedzenie, ale musze sie upewnic, czy mozna...

#3472
od maja 2009

2012.08.15 21:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Na pewno można, wszystkie gołąbki o łagodnym smaku są jadalne:-)
Czy to właśnie ten co typujesz tego na 100% pewien nie jestem, chociaż R. vesca "obżarłem" się w tym roku aż mnie boki bolały. U mnie w zasadzie zbieram nieco jaśniej zabarwione a cechą charakterystyczną dla mnie są wystające poza brzeg skórki białe blaszki, poza tym zazwyczaj spiczasto zakończony trzon(zwężający się ku podstawie).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2012 « starsze wątki (do 25 sierpnia 2012) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji